Bejegyzések

Mezei néző

Íme a mottó: Válassz! 1. A jelen múlttá válik, a pillanat nem maradhat örök. 2. A jelen múlttá válik. A pillanat nem! Maradhat örök.

Címkék

Friss topikok

Leírás

Creative Commons Licenc

Ez a lista vállaltan SZUBJEKTÍV, ahogy a blog is az. Ráadásul

- nem tartalmazza a koncertélményeket (BFZ, Purcell Kórus és Orfeo Zenekar, Dohnányi Zenekar !!!- de ezekre is rá lehet keresni, még sokkal többet is néztem volna őket)

- nem tartalmazza azokat a nagy opera-élményeimet, amelyek MINT színház (!) kevésbé fogtak meg, "csak" az általam szeretett énekesek miatt néztem őket néha többször is, akiknek a nevei ott vannak a linkek mögött, most nem soroltam őket külön fel (pl. Álarcosbál, Parasztbecsület, Cosí fan tutte, Norma)

- nem tartalmazza azokat, amelyeket a korábbi években is láttam már (Kohlhaas, Nézőművészeti Főiskola, Vágyvillamos, pedig ezeknek is itt lenne a top-listán a helye a minőségük miatt )

- nem tartalmazza a vidékieket és külföldieket (pl. A jóember Szecsuánból - Kecskemét, A Rajna kincse - Chemnitz, stb.)

- nem tartalmazza azokat az eseményeket, amelyek nagy előadások voltak, de nincsenek már műsoron (és eleve alig voltak), tehát hiába ajánlgatnám őket (Ódry - Örömünnep, A pandamedvék.., Operett - Az óriáscsecsemő, Kiscelli - German Late Night, Óbudai Társaskör - Kékszakállú, Don Giovanni,  ZAK - Római láz - Trouble in Tahiti, Müpa - Falstaff, Kékszakállú, stb)

- nem tartalmazza a Márton partjelzőt (Pinceszínház), amelyiket Tóth Zoltán talán csak három alkalommal játszhatott el, aki már nincs köztünk, de legalább ezt az előadását azonnal megnéztem, nem úgy mint a kedvencét, a Svejket, amelyet folyton halogattam, mert azt hittem, hogy bőven van idő. (Nem, nincs idő - ami fontos, azt nincs hova halogatni.) A 2018-as év értékelésekor nem lehet szó nélkül hagyni sem az ő halálát, sem Cserje Zsuzsáét, sem Fehér Elephántét. Utóbbi most biztosan egy negyvenes listával jönne elő, ha tehetné, és egészen más címekkel, bár egyezések is lennének - nem egy előadást egyszerre láttunk nemcsak 2018-ban, hanem az elmúlt húsz év folyamán sokszor. Ma az ő emlékére néztem az egyik kedvencét, a Magyar mátrixot az RS9-ben, amelyiket mintha háromszor is látott volna. (Ennek csak most lett vége, de ezt is ajánlani tudom.)

Tehát ez egy olyan ajánló lista, amely azokat az általam tavaly Pesten megnézett produkciókat sorolja fel, amelyek MÉG MŰSORON vannak, tehát  MÉG NÉZHETŐEK, és szerettem őket.

Ez az enyém, és tudom, hogy más mást emelt volna ki, mert nem éppen ezt a 252 előadást nézte meg, amelyeket én, és még ha pont ugyanazokat nézte volna, akkor sem ugyanazzal a háttérrel/állapottal, tehát máshova tenné a hangsúlyokat. (De örülnék, ha lennének kommentek is, hogy kinek mi volt a legjobb élménye...) A lista már csak azért sem lehet teljes, mert van vagy húsz előadás, amelyeket még mindenképp megnéztem volna 2018-ban, ha sikerül. Tehát ez itt NEM valamiféle kinyilatkoztatás. Nem , csak AJÁNLÁS, hátha lesz, akinek kedve lesz a felsoroltak közül akár egyet is megnézni, akkor nem volt hiába.

Ennyi a cél, és KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS a színházi szféra minden szereplőjének, aki bármilyen minőségben elősegítette, hogy ezek az előadások (és a többi, amelyek közül  épp ezek kiemelkedtek) megtörténhessenek, és így közvetve segítettek ebben a számomra kutya nehéz évnek az elviselésében.

ELŐADÁSOK a helyszínül szolgáló színházak betűrendjében:

Centrál - Delila, Büszkeség és balítélet

Erkel - A Nyugat lánya

Kamra - Jeanne d'Arc, Széljegy

Katona - Ithaka

Karinthy Színház - A piszkosak, A baba

KuglerArt - TROJKA - Anna Karenina

Magyar Színház - Balta a fejbe

Mozsár Műhely - Orlai Produkció -  A mi Józsink/Erzsike

MU Színház - K2 - Hűség

Nemzeti - Bánk bán, Caligula helytartója

Ódry Színpad - A Schroffenstein család, Meggyeskert, A velencei kalmár

Operett - Kékszakáll  (remélem, hogy tényleg még műsoron marad)

Örkény - Patika

Pesti Színház - Mondjad, Atikám!

Radnóti - 10, Egy piaci nap

Rózsavölgyi Szalon - A kulisszák mögött, Diplomácia

RS9 - De mi lett a nővel?, csRSnyés, KEAN

Stúdió K - Bakfitty, Rettegés és ínség...

Szkéné - M/Ámor

Thália - Legyen férfi, Monsieur Pignon

TRIP hajó - J. háborúja

Várkert Galéria - A Kékszakállú herceg vára (próza - sétálószínház)

Ez így  22 helyszín 33 előadás, ezeket igazán jó szívvel ajánlom annak, aki célközönségnek érzi magát...(De nemcsak ezeket, ott van most már 1500-nál több előadás-ajánló, EGY támpontnak a választáshoz.)

 

 

 

Címkék: Ajánló

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mezeinezo.blog.hu/api/trackback/id/tr814523572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flaisz János 2019.02.19. 18:55:01

Annyira örülök, hogy nálad is benne van a Kékszakáll (Operett) 2018 legjobb előadásai között. :) Már kezdtem azt hinni, hogy egyedül vagyok ezzel. :)

Flaisz János 2019.02.19. 18:55:01

Annyira örülök, hogy nálad is benne van a Kékszakáll (Operett) 2018 legjobb előadásai között. :) Már kezdtem azt hinni, hogy egyedül vagyok ezzel. :)