Bejegyzések

Szombaton láttam Ficzere Béla pacalos előadását, de mivel nem jegyzeteltem, nem tudnám az összes újdonságot felsorolni, amit ezen az estén tőle tudtam meg az étel kapcsán. A kellemes hangulat maradt meg, illetve az a késztetés, hogy rendeljek egy adag pacalt. (Az előadás közben talán még azoknak is kedve lett hozzá, akik egyébként idegenkednek ettől az ételtől.)

Azóta eltelt három nap, már beszereztem egy mirelit csomagot (kihagyva a hosszadalmas előkészítést, mi mindig már a félkész állapotból indulunk), és kivettem könyvtárból Cserna-Szabó András „77 magyar pacal” című könyvét is, amely az előadás alapforrása. A válogatást Bártfay Rita dramaturg segítette.

Miután nem olyan sokára lesz ismét az RS9 műsorán, nem várom ki a posztolással, amíg szépen át is nézem ezt a majdnem 300 oldalt, hanem megírom ezt a melegen AJÁNLÓt néhány szombati benyomásomról.

pacal

Ez most egyszerű eset: ennek az előadásnak nagyon sok mindenki a célközönségébe tartozhat. Enni szinte mindenki szeret, nevetni annál is többen, így nem csoda, hogy erre a monodrámára minden jegy el is fogyott, és majdnem tele is lett a színház nézőtere.

Miután a könyvet nem ismertem, fogalmam sem volt, hogy lehet nyolcvan percnyi szórakoztatást kihozni a témából. Elsősorban ez érdekelt, illetve még ennél is jobban, hogy boldogul önállóan az általam igazán kedvelt Ficzere Béla, akit nagyon szerettem sok előadásban (lsd. De mi lett a nővel, Benne vagy), és akit a legtöbben az Orlai Produkció kapcsán ismerhetnek.

pacal3

Bárkinek hatalmas kihívás egy monodráma, de manapság a covid leállásnak köszönhetően sok színész beleugrott egy-egy saját est létrehozásába, és ennek a tendenciának lehet is örülni. Vannak olyanok, akik csak a szöveggel operálnak (lsd. Sághy Tamás „A cégvezető”-jét), míg mások egyedül is sokat mozognak és teátrális hatássokkal is élnek. Ficzere Béla előadása – Vass György rendezőnek is köszönhetően – inkább ebbe a második típusba sorolható. Egy kondérban ülve-állva, onnan kilépve játszik, és már ez az alaphelyzet is megfog minket. Díszlettervező: Schneider Zoltán, jelmeztervező: Miareczky Edit és Kovács Andrea, az előadást létrehozó további munkatársak: Koleszár Bazil Péter, Csáki Rita és Baksa Imre, Sáfrány Eszter, Duró Gábor - a kredit nekik is jár, bár a reflektorfény elsősorban csak az előadóra esik. Ahogy a kondérban a gyomor is állandóan fortyog, úgy az előadás sem „ül le”, mindig történik valami.

Kevesen lehetnek, akik éppen a gyomor nézőpontjába helyezkednének, de most ez történik. Hallunk pacal-variációkról, amelyekre nem is nagyon gondolnánk, láthatjuk a téma megközelítését történeti szempontból, egyaránt szóba kerül Rákóczi Ferenc és Kádár János, felmerülnek híres írók…(Nekem az előadásban a kedvenc részem az volt, ahogy Béluska elmesélte, hogyan szerzik be apukájával a pacalt minden szombaton, és miként főzik meg a panel lakásukban néhány szomszéd bevonásával, de még számos más kisebb részletet ki lehetne ragadni.)

pacal2

Szuggesztív előadó Ficzere Béla, és jól tud egyszerre több ember szerepébe is belépni, saját magával párbeszédezni, közben pedig nem fél szemkontaktust tartani velünk. Mi pedig jól szórakozunk, elképzeljük mindazt, amit hallunk, és már-már úgy látjuk, hogy minden bajunkat megoldaná egy adag jó kis pacal.

Ez az előadás van olyan jó, és megszólíthat olyan sokféle embert, hogy papírforma szerint akár Ficzere Béla pályája végéig is műsoron maradhat, még akkor is, amikor már nem a covid lesz a legégetőbb problémánk, hanem kapunk helyette valami mást. Mivel sosem lehet tudni, mit hoz a holnap, amit ma megnézhettek, ne halasszátok, keressetek rá az RS9 műsorára, hátha még pont befértek rá . most van három kitűzött időpont is.

pacal4

Ps.Fotó: Duró Gábor

PS. 2021.12.13.

Most fejeztem be Cserna-Szabó András könyvét, és ezek után megállapíthatom, hogy a színházi előadás összeállítói további szövegeket is felhasználták, csak itt-ott merítettek a könyvből. Aki a pacalt szereti, olyan nincs, hogy ezt az előadást kihagyja. Aki pedig a színházat szereti, és a pacalt nem, valószínűleg felbátorodik a hatására. Ficzere Bélára most, épp egy hónappal az előadás megtekintése után újra szívesen emlékszem vissza, bár az elmúlt hetek alatt is többször eszembe jutott. December 29-én lesz újra műsoron.

Címkék: RS9 Schneider Zoltán Baksa Imre Neptun brigád Ficzere Béla Vass György Miareczky Edit Kovács Andrea Sáfrány Eszter Koleszár Bazil Péter Csáki Rita A pacal ideje

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mezeinezo.blog.hu/api/trackback/id/tr4516756974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása