Bejegyzések

Mezei néző

Íme a mottó: Válassz! 1. A jelen múlttá válik, a pillanat nem maradhat örök. 2. A jelen múlttá válik. A pillanat nem! Maradhat örök.

Címkék

Friss topikok

Leírás

Creative Commons Licenc

Ez a november kevesebb bemutatót hoz, így némiképp a pótlásokról és az újranézésről fog szólni. A havi 21-22 megnézett előadás a legtöbb embernek soknak tűnik, de több fontos előadás lemaradt.

Az Átriumban tavalyról lemaradt a W. úr üzeni, az Átriumklorid és a friss Pintér Béla előadást sem láttam. Aki viszont kihagyta az Opera amoralét, az feltétlenül menjen rá nov.18-án.

A Bethlen Téri Színházban vendégjátékok sora várható, akit a kortárs tánc érdekel, nézze át az ő műsorukat.

A Budapest Bábszínház felújítja Garas Dezső Az ember tragédiája rendezését a színház fiatal művészeivel.

A Centrál utolsó bemutatóját csak ajánlottam, nem jutottam el rá (A hal nem hal bele), további két új bemutató (Broadway felett az ég, Jó emberek) is várható. Én még a Chicagót sem láttam, arról is jókat hallani...

A Játékszínben egy káprázatos előadást hívtak vendégül, több alkalomra. Ennek köze nincs a színház bulvár-vonalához, de ettől még ez is szórakoztató és igazi minőség. Székely Csaba (a Bányatrilógia szerzője) írta a monodrámát, amelyet Sebestyén Aba játszik. Cím: Szeretik a banánt, elvtársak? Beszámoló egy korábbi előadásról:itt.

A Jurányiban kedden néztem A csemegepultos naplóját (Ötvös András előadása, az Orlai Produkció támogatásával). Ennek a megírásával nem vagyok még készen, de egy valóban jó előadásról van szó, nem véletlenül megy folyamatos teltházzal. Novemberre több előadás is ki van tűzve, van esély a bejutásra. Ráadásul a nyolcvan személyes kamarateremből a százharminc férőhelyes nagyterembe átkerül. A Jurányiban annyira sokféle előadás van, hogy érdemes náluk is részletesen átböngészni a programot.

A Katonában Utópia címmel lesz premier. (Az ifjúsági program előadása) Ha valaki végignéz a programjukon, a három helyszínen számtalan előadás. Lassan már be kellene egy olyan hetet iktatnom, amikor csak itt pótolom a lemaradásaimat. (Még 1990-ben volt egy ilyen akcióm két barátnőmmel, hogy hét napon keresztül mentünk a Katonába és figyeltük mennyire sok színe van Básti Julinak és Udvaros Dorottyának, akik akkoriban nagyjából havi 25 előadást játszottak ott.)

Kolibriben - új bemutató: A trollgyerek.

A Magyar Színházban lesz egy Anyegin, illetőleg most már pótolnám a kaposváriakkal együtt készített Tél c. Fosse-darabot.

Aki az Ódryn nem látta a Tajtékos napokat, vagy a Hamletet - alkalom lesz pótolni.

Az Örkény is teljes gőzzel működik. Nemrég óriási sikere volt a tanítványaim körében a Liliomfinek, ezt is mindenkinek tudom nyugodt szívvel ajánlani, ha még nem látta. Legutóbbi bemutatójuk az Übü király is jó előadás, ezzel sem vagyok még kész, bár igyekszem. (Mindenkinek ajánlani tudom, akik a Katona legendás előadásába nem szerettek bele annak idején túlságosan...)

A Pinceszínházban mind a Bányavirágot, mind az Irma, te édest tudom ajánlani, másként, de mindkettő szórakoztató.

A Rózsavölgyiben a hónap elején pótolom a Mellettem elférsz c. előadást, várom.

A Stúdió K-ban nemrég újranéztem A rettentő görög vitézt. Kisgyerekeseknek kár kihagyni. De gyerek nélkül is élvezhető, én így is, úgy is próbáltam. 

A Szkénében Horváth Csaba bemutató lesz (Farkasszem). A nagy füzet és az Irtás után ezt is meg KELL nézni.

A Tháliában még nem láttam a már most sikeres  A hőstenort, és még néhányat ezen kívül is pótolni tervezek a stúdióelőadások közül. Lesznek határontúli vendégjátékok hétfőként, ezeket is érdemes megpróbálni.

Végül, de nem utolsósorban essen szó az Operaház programjairól. 

A Cosí fan tutte című Mozart operát Menzel rendezte. Mindenféle ismerőseim egybehangzó állítása szerint nem igazán jó rendezés ("semmilyen"), ugyanakkor azt mindenki elismerte, hogy "el van énekelve". Én kifejezetten az énekesek miatt megnézem mindkét szereposztást. Novemberben már csak a második látható, több alkalommal is.

A Falstaff sorozat is végéhez közelít (nov.4 és 8) ami még nekem szóba jöhet és jön is. 

Az Erkelben lesz Vérnász (Kovalik-rendezés) és Carmen, amelyiknek volt előbemutatója a Margitszigeten, arról beszámoltam. Utóbbi esetén nem a rendezés az érték, itt is az énekesek és a darab miatt érdemes odavetődni.

A hónap során Trubadúr is lesz, tavaly háromszor láttam...Erre is csak az vonatkozik, mint a Carmenre.

Választható még a tavaly májusban bemutatott Az árnyék nélküli asszony és lesz megint Tannhauser.

A Zeneakadémiára került át a Lukrécia meggyalázása, a Britten-opera, amelyiknek tavaly egyetlen operaházi előadása volt csak. Aki szereti a kortárs zenét, vagy van benne egy kis nyitottság és próbálkozna, az vetődjön el a Solti terembe (nov.5,7,9). 

 

 

 

 

Címkék: Súgó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mezeinezo.blog.hu/api/trackback/id/tr986825583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.