Bejegyzések

Egy újabb szinte friss előadást nézhettem meg ma a Bethlen Téri Színházban, ahova legutóbb „A testőr” miatt látogattam el, még tavasszal, amikor helykihagyással lehetett csak ülni és kötelező volt a maszk is.

Ez már a múlté, de az nem mondható el, hogy a vírus hatása nyomtalanul eltűnt azóta: a közönség egy része még óvatos (túlságosan? vagy azoknak van igaza, akik kerülik még mindig a közösségi élményeket?), és kevesebb az érdeklődő más helyszíneken is, és túl sok a lehetőség a maesteszinhaz.hu-n. (Átmenetileg ez persze jó, de hosszú távon kevésbé.)

Az ArtSzíntér most ezt a kétszemélyes, romantikus vígjátékot kínálja nekünk, amelyiket korábban lehetett látni a Budapest Kamaraszínházban és a Tháliában is, nem egészen idegen a „Frankie és Johnny”. Terrence McNally darabját Hamvai Kornél fordításában, Deés Enikő dramaturg támogató közreműködésével, Dicső Dániel rendezésében játsszák.

Ketten 2 - Panamy

Aki egy párkapcsolati témájú, rövid (egy rész, 80 perc), szórakoztató és egy jó beszélgetés kiindulópontjául szolgáló előadásra vágyik, annak ez jó választás. Esetleg akkor is, ha „csak” Ullmann Mónikát vagy/és Makranczi Zalánt „élőben”, három méter távolságban szeretné látni valaki, és nem a kedvenc sorozatában. (Hm. Ha valaki nézte a Drága örökösöket, akkor nem lesz újdonság számára a kettős, illetve éppen ellenkezőleg: ez most egy másik leosztás.)

Címkék: Makranczi Zalán Bethlen téri színház Szakács Ferenc Ullmann Mónika Dicső Dániel Cselényi Nóra Art-Színtér

Szólj hozzá!

Mintha a dolgok kezdenének visszatérni a rendes kerékvágásba…- egészen úgy nézett ki minden a Müpában mindhárom estén, amikor ott jártam szeptember folyamán.

Sok hónap csúszással, de megvolt a BDZ szokásos évi egy opera-bemutatója (Hábetler András nagyon átgondolt és szórakoztató Don Giovannija, szerethető és ezer fokon izzó magyar énekesekkel, helyzetük magaslatán, melynek felvétele a youtube-on teljes egészében is elérhető), és most a BFZ, a másik zenekarom, is előállt a sajátjával, amelyet szintén nagy lelkesedéssel vártam hónapok óta.

Popp3A csembalónál: Fischer Iván - az ágyban: Valer Sabadus (Néró) és Jeanine De Bique (Poppea)

Címkék: BFZ Fischer Iván Müpa Poppea megkoronázása Peter Harvey Stuart Patterson Anna Biagiotti Andrea Tocchio Marco Gandini Lax Éva Jeannine De Bique Valer Sabadus Reginald Mobley Núria Rial Luciana Mancini Gianluca Buratto Thomas Walker Francisco Fernández-Rueda Silvia Frigato Jakob Geppert

Szólj hozzá!

A színházak műsora tele van mostanában olyan bemutatókkal, amelyeket hónapokkal korábban, még a lezárások idején elkészítettek, de legjobb esetben is csak streamként, üres nézőtér előtt játszhatták le. Ilyen volt ez a kedd esti pót-premier is, a Zichy Szín-Műhely produkciója Léner András rendezésében.

Az előadás menetideje optimális, az egy óra ehhez a háromszereplős történethez se nem hosszú, se nem rövid. A téma az alig mögöttünk hagyott karanténidőszak, az összezártság feszültségei – a színlapról ez egyértelműen kiderül. Kérdés: akarunk-e már most szembesülni a viszonylag friss traumáinkkal, akár vígjáték formájában, ahogy ezt a darab teszi. Aki erre igent mondott, ezen az estén valóban jól szórakozhatott a 6Színben.

Gordiusz 2Gubik Ági, László G. Attila, Fekete Linda

Legközelebb élőben szept. 18-án nézhető az Óbudai Kulturális Központban, ráadásul az E-Színház felületén is lehet rá jegyet venni, péntektől elérhető lesz online is.

Bővebben:

Címkék: Gubik Ági Léner András Fekete Linda Kovács Yvette Alida Hatszín Teátrum László G. Attila Papp Janó Bártfay Rita Gordiusz Zichy Szín-Múhely

Szólj hozzá!

Számomra ez az előadás legelsősorban magáról a színházról szólt, bár Hernádi Judit kapcsán eleve mindig eszembe jutnak a legelső élményeim, de most n+1. alkalommal nem nosztalgiázom, a többi bejegyzés vele kapcsolatban könnyen visszakereshető.

Bár "Amy világa" a cím, de Amyt nem Hernádi Judit játssza (ő az anya, Judy, a nagy színésznő), bár a színlapon mégis az ő képe van, ráadásul épp az előadás kulcsjelenetéből. Lehet, hogy Kovács Krisztina fordító-dramaturgot vagy Valló Péter rendezőt, Zöldi Gergely művészeti vezetőt vagy Orlai Tibor producert is éppen ez fogta meg David Hare darabjában? Engem igen.

Hj1

Ami biztos, tényleg azoknak lesz garantáltan jó befektetés az előadásra szóló jegy megvásárlása, akik szeretik Hernádi Judit színészetét. Nekik kihagyhatatlan a produkció. Végig színen van, rajongói elégedetten fognak távozni a kétrészes előadás után.

Következő előadások: csütörtökön és pénteken, szept. 16-17-én lesznek. Jegyek még kaphatóak.

Címkék: Valló Péter Belvárosi Színház Hernádi Judit Kardos Róbert Orlai Tibor Hámori Ildikó Kiss Julcsi Kovács Krisztina Dékány Barnabás Zakariás Máté Gombó Viola Lotti

Szólj hozzá!

Nem volt rossz ez a hétfő, de az egész napi munka után az átlagnál fáradtabban mentem gyalog a Centrál felé (a Lánchíd lezárása most szép nagy kerülőt is jelentett), és nem tartottam a legjobb ötletnek, hogy így állítok be a Kisszínpadra, teljesen kilúgozva, ámde még mindig a péntek-szombati dupla Don Giovannin gondolkodva. Nem sok szerencsétlenebb helyzet lehetne, bár azt is tudtam, hogy az előadás így megmutathatja erejét: kihúz-e a gödörből, vagy sem, ez itt a kérdés. Ha elég jó Pokorny Lia, eléri, hogy a kiszabott 75 percig csak vele foglalkozzak, ha meg nem…(probléma lesz ajánlót írni) – gondoltam.

Nem tudom, hogy a többi (180-250?) néző, ahányan megtöltik a Kisszínpadot milyen állapotban ment oda, mit élt át, engem személy szerint a legelső dal harmadánál-felénél, elkapott Lia, és meg tudott végig tartani. Ebből a tapasztalatból elmondható, hogy nyugodtan bevállalható az előadás munkanapon, bármilyen helyzetben, számítani lehet arra, hogy sokkal jobb állapotban fogunk távozni, mint ahogy odamentünk. Melegen ajánlom a megtekintést, elsősorban azoknak persze, akik már több mindenben látták a színészt, és most még mélyíteni szeretnék a róla alkotott képüket.

L1

Címkék: Pokorny Lia Centrál Színház Babicsek Bernát

Szólj hozzá!

A Müpában a Budafoki Dohnányi Zenekar Don Giovanni bemutatója MOST történhetett meg, bár 2020. márciusára volt eredetileg kitűzve, és ezek után még novemberben is elmaradt. Mindenki eldöntheti, hogy neki ennyi várakozás sok volt-e vagy mindegy. A színházak a fele időt kényszerleállással töltötték, így azok jártak jól, akik már tavaly augusztusban elmentek a Zempléni Fesztiválra, hogy inkább ott megnézzék Hábetler András rendezését, Guido Mancusi vezényletével, és most dupláztak.

Ezen az elmúlt hétvégén volt egy újabb zártkörű, de mégis nyilvános főpróba a Müpa (leggyorsabban reagáló) hűségkártyásainak, majd egy újabb bemutató is. Két teltházról beszélünk most tehát, ráadásul a szombati előadást élő közvetítésen is bárki nyomon követhette, és még most is elérheti a BDZ youtube-csatornáján. Ez a tény nyomatékosítja az ajánló szükségességét.  Miután a tavalyi két nézésről már írtam egy részletes beszámolót, a rendezői koncepció pedig változatlan, így ezt csak kiegészítésnek szánom. Elsősorban a változásoknak szeretnék nyomot hagyni, illetve kiemelem, ami számomra most vált hangsúlyosabbá.

(A felvétellel kapcsolatban javaslom, hogy az első 14 percet egyben, nyugodtan, teljes figyelemmel nézzétek meg legalább, utána valószínűtlen, hogy sikerül kikapcsolni.)

Reménykedem az újabb élő előadásokban, bízom benne, hogy az Operaház "magáévá teszi". (Hollerung Gábor facebook kommentjéből világos, hogy a szándék az alkotók részéről is megvan, én a továbbiakban drukkolok nekik.) Nagyon szeretem ezt az aprólékosan átgondolt, kidolgozott, az énekeseket nagyon jól hasznosító, gondolatgazdag, arányos, nem aktualizáló rendezést, amely modern, de mégsem "lila", nem "rendezői színház" - a mű lényege van előtérben, nem a rendező, Hábetler András személyisége.

DG6Előtérben: Kálmán Péter és Cser Krisztián

Mi az, ami változott Sárospatak óta? (azon kívül, hogy mindenki rutinosabb, kidolgozottabb a szereplők játéka)

Címkék: Opera Hollerung Gábor Kálmán Péter Cser Krisztián Fodor Beatrix Müpa Rácz Rita Miksch Adrienn Szerekován János Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar Sándor Csaba Guido Mancusi

Szólj hozzá!

Schwechtje Mihály új színházi bemutatója „fekete komédiaként” szerepel a színlapon, és a létrehozott előadás meg is felel ennek a minősítésnek.

Ez az előadás fontos témáról szól (a mindennapi korrupcióról), nem túl örömteli a konklúziója, amelyet muszáj lenne megfontolnunk, de mégis szórakoztató, leköti a nézőt, a kivetítések miatt még látványosnak is mondható, sőt a színészek is szerethetőek benne. Ennél többet nem nagyon lehet várni semmitől, alulfinanszírozott független csapattól aztán pláne nem.

Hajtű3

Címkék: Jurányi Bernáth Péter Hajdu Szabolcs Pálya Pompónia Szabó Domokos Egger Géza Kristina Ignjatovic Schwehtje Mihály Mari Dorottya Szombathy András Alvégi Lóci Gulyás Dóra Petrovits Genovéva

Szólj hozzá!

Tegnap hosszú hónapok után végre kinyithatott az RS9 Színház is és megnézhettem a Neptun Brigád még mindig újnak számító előadását. Tavaly októberben ugyan sikerült bemutatni, de túl sok előadást nem érhetett meg a nov. 11-i második lezárás előtt, és nagyon sajnáltam, hogy pont lemaradtam róla. Most viszont itt kezdtem hozzá az új évadomhoz.

241064477 541513460484258 3947893280777921362 nTűzkő Sándor és Baksa Imre

Címkék: Lengyel Tamás Bankhitel RS9 Baksa Imre Neptun brigád Zöldi Gergely Cseh Judit Tűzkő Sándor

Szólj hozzá!

Ez a poszt most kizárólag a blogom helyzetéről szól, a fenntartás lehetőségeiről, nem pedig egyetlen konkrét produkcióról.

Eközben persze kilátásban van a Neptun Brigádtól a Bankhitel, az új budaörsi bemutató Takács Katival, a Dohnányiék Don Giovannija, a Szerelmesek városa (a Víg új zenés előadása, ha ez kérdéses lenne), az új Orlai-premier az Amy világa, Pokorny Lia sanzonestje, a Fesztiválzenekar Poppeája, a Kritikusok díjának átadó ünnepsége, hogy csak a következő másfél hétre tekintsek előre – és ebbe az Átrium új Alföldi-előadása még nem is férhetett bele, arra most még csak gondolok. Ezekre mind készülök előre, és ha minden jól alakul, ezekről nagyjából a fenti sorrendben jönni is fognak MAJD a posztok.

De most muszáj ezen túl lennem előbb, és bár a nyár folyamán is kellett volna valamennyit foglalkoznom a saját helyzetemmel, voltaképp örültem, hogy sikeresen elterelt a kéktúra dél-dunántúli etapja (545 km) és az Ördögkatlan (17 előadás, 21 megírt bejegyzés). Nagyon nem szívesen gondolok a hogyan továbbra, de nem elkerülhető.

útkereszteződés

Ennek tudatában kattintsatok (vagy ne) a tovább gombra.

Címkék: patreon Mezei néző

Szólj hozzá!

Ha valaki végigpörgeti az Operaház műsorát (tegyétek meg!), brutálisan sok programot talál. Vannak olyanok, amelyek viszonylag sok figyelmet kaphattak, mint például a Carmen napokon belül bekövetkező (szintén „eiffeles”) premierje, de vannak olyanok, amelyek koprodukcióban készülnek nagyfokú kompromisszum eredményeként, és talán épp emiatt, valahogy elsikkadnak a bőség zavarában. Ilyen volt ez a vasárnap délutáni alkalom is. Az eredeti mű felidézésére feltétlenül jó volt, megint hiányolni kezdtem Tallér Zsófia operájának régi előadását Zsótér Sándor rendezésében, amelyet 2017 óta kitartóan várok vissza a repertoárra.

H6A0342p.rakossy resizeHábetker András (Bölömbér kerál), Sándor Csaba (Leánder) és Rezsnyák Róbert (Bogyó)

Ennél hosszabban kifejtve:

Címkék: Hamar Zsolt Opera Zsótér Sándor Ungár Júlia Hábetler András Ambrus Mária Molnár Ágnes Óbudai Danubia Zenekar Gradsach Zoltán Rezsnyák Róbert Benedek Mari Meláth Andrea Aczél András Tallér Zsófia Sándor Csaba Kiss Diána Leánder és Lenszirom

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása