Bejegyzések

Mezei néző

Íme a mottó: Válassz! 1. A jelen múlttá válik, a pillanat nem maradhat örök. 2. A jelen múlttá válik. A pillanat nem! Maradhat örök.

Címkék

Friss topikok

Leírás

Creative Commons Licenc

Ha valaki szétnéz a pesti repertoáron, vannak évtizedeken át működő előadások, ha nem is túl sok. Ezeket részben a rendező (lsd. Vidnyánszky Attila, Pintér Béla), a közönség intenzív érdeklődése (pl. A padlás, Dzsungel könyve) vagy a színészek játékkedve tartja műsoron.

Tegnap egy ilyet láttam, amelyik feltehetően a legutóbbi kategóriába tartozik, és amelyiknek az újranézését mindig terveztem, de most történt meg hirtelen ötletből. (Ha Miskolcról lenne tömegközlekedés előadás után, akkor más lenne minden, de nincs, így nem mentem le az esti előadásra.) Ez a tegnapi Mulatság a Tháliában éppen a 365. este volt, és így részben időutazássá is vált, hiszen a fél életem történt meg a legfontosabb eseményekkel amióta először láttam. De ennél jóval több is történt. Ráadásul a fiammal együtt nézhettem, aki a legpozitívabb beállítottságú színházi partnerem.

Mulatsag tofi 025(csak azért se írom alá, hogy ki kicsoda, csak felismeritek már őket - :) )

Címkék: Szikszai Rémusz Mucsi Zoltán Scherer Péter Thália Katona László Bérczes László Mulatság

Szólj hozzá!

A Szkénében most is a szokásos teltház volt a Nézőművészeti Kft új bemutatójának második előadásán, de a megszokotthoz képest eltérő, a kőszínházak „rendes” díszletére emlékeztető látvány fogadott minket. (Vereckei Rita munkája, aki a jelmezeket is tervezte.) Ez picit meghökkent, hiszen a szokásos fekete háttérre és néhány kellékre számítunk, és ez a gazdag látvány már eleve plusz, elnézegettük a részleteiben is kidolgozott előadást ígérő otthonos (bár lepusztultságot árasztó) rendetlenséget. Ezt az ígéretet az előadás be is váltotta. Ajánló következik.

87451691 1050634432002282 3645878212929519616 oSimkó Katalin - Katona László - Mucsi Zoltán - a színpadon mindig kedélyes az evés - (bárki is volt az előadás sminkese, kitűnő munkát végzett, lsd. a többi fotót is)

Címkék: Szkéné Fodor Tamás Mucsi Zoltán Kovács Krisztián Katona László Koltai M. Gábor Vereckei Rita Simkó Katalin Zsigó Anna Eleven éjszaka

Szólj hozzá!

Színházi szempontból finoman fogalmazva is elég nyavalyás lett a februárom – a körülményeknek köszönhetően, bár legalább előre láthatóan. Volt egy-két felvillanó csoda is, amelyek emlékezetesek maradnak, de főleg csak radíroztam a naptáramat. Ezúttal nem kell olyan sokat tekergetnie annak, aki a teljes hónap bejegyzéseit átnézné – összesen 11 színházi eseményen vettem részt. Persze van még egy részben megírt is a Don Carlosról, de azt egyébként is csak később teszem ki, ha újra tudtam nézni. (Nincs sok esélye, de amíg vannak előadások, nem is lehetetlen.)

Címkék: Ajánló

Szólj hozzá!

Az Átrium hosszú idő után most tartott egy újabb bemutatót. Négy szereplője és egy helyszíne van, és bár a színház nem túl nagy, a korábbi repertoár ismeretében önmagában ez is sejteti, hogy a forráshiány erősen rányomja a bélyegét a működésre. Fontosabbá válik így egy ilyen alkalom, ha egyszer nem az évi 4-5 esetleg még több premier egyike.

85101300 2665556746824870 7399216039453523968 oHátul: Bányai Kelemen Barna, Móga Piroska - a kanapén: Brasch Bence és Parti Nóra

Címkék: Bányai Kelemen Barna Parti Nóra Átrium Brasch Bence Móga Piroska Ugrai István Spáh Dávid Hajdu Bence Minden nagyon jó lesz Butor Krisztina

Szólj hozzá!

Vilmával megnéztük „ A szerelmesek házai” főpróbáját, és az volt a legelső megjegyzése: „ez majd jó lesz a tanítványaidnak”.

Azt hiszem, hogy igaza van, ebben az előadásban nagyon sok minden megvan ahhoz, hogy a középiskolás korosztály IS érdekesnek találhassa: erős színészi játék, szellemes dialógusok, fontos kérdések, amelyek remélhetőleg eleve foglalkoztatják őket - ha meg nem, akkor „csak” szórakozni fognak.

86970340 2744152422288408 7211631624813805568 oSodró Eliza és Porogi Ádám    (fotó: Szokodi Bea)

Címkék: Radnóti Színház László Zsolt Porogi Ádám Martinovics Dorina Hajduk Károly Kelemen József Izsák Lili Benedek Mari Sodró Eliza Kovács Krisztina A szerelmesek házai Mátyássy Péter

Szólj hozzá!

Oázis volt a hetemben ez a nyolcvan perc, sőt több, mivel a színházban töltött várakozás idejét is ide számítanám. Jó itt kicsit ücsörögni az 1929-ben alapított játszóhely régi fényképeit, színlapjait nézegetve, érdemes ide korábban érkezni, és tovább maradni.

A táncszínházi produkciók mellett jellemzően kétszereplős előadásokat játsszanak, és a „Nőkből is megárt”, „Az utolsó tűzijáték”, a „Dajkamese”, a „Zelda” és a „Mary és Max” után, amikor megláttam egyszerre NÉGY színészt, kész tömegnek tűntek.

JUJUPHOTO..1Száger Zsuzsanna, Markó-Valentyik Anna, Urbanovits Krisztina és Némedi Árpád

A nézőtér tele volt, nagyon vegyes életkorú emberekkel, akiknek valami miatt szintén ideális volt a délutáni kezdés.

Címkék: Bethlen téri színház Némedi Árpád Kákonyi Árpád Urbanovits Krisztina Markó Róbert Michac Gábor Száger Zsuzsanna KV Társulat Markó-Valentyik Anna Terike és Irén

Szólj hozzá!

Bemutató volt tegnap a Belvárosiban, mégpedig Stefan Vögel „házastársi ping-pong”-nak alcímkézett darabja. Rába Roland ( a szórólapon Róóóland) rendezésében, Mihac Gábor egyteres díszletében, Zöldi Gergely fordításában.

83004588 2824287724295772 2467865728422772736 n

Címkék: Debreczeny Csaba Rába Roland Belvárosi Színház Mészáros Máté Orlai Tibor Járó Zsuzsa Zöldi Gergely Michac Gábor Egy apró kérés

Szólj hozzá!

Az utóbbi két hetem meghatározó helyszíne volt a KÁVA bázisa a MU Színház épületében, ahol drámapedagógiai továbbképzésen vettem részt összesen négy napon át. (Pont jókor, amikor a NAT felmenő rendszerben éppen megszünteti a tantárgyat a középiskolákban.) A módszer nagyon hasznos, a tanultakat már kipróbáltam, soha ennyire nem éreztem korábban, hogy pont ezt kell csinálnom, így hálás vagyok ezért a négy napért. A képzést vezető Bori Viktor is a nézők között volt, amikor egy nap kihagyással visszatértem a tetthelyre, de ha nem így van, ez a tanfolyam akkor is eszembe jutott volna. 

(Ekkor még nem tudtam, hogy módom lesz még másnap is eljönni a MU-ba, láttam már az Alkésztiszt is, sőt azt már ki is posztoltam.)

51352780 2188848001158255 1328206919617216512 o

Címkék: MU Színház Tóth Gábor Perényi Balázs Szántó Dániel RÉV Színház Horváth Dóra Balla Richie 146 nap Lakatos Dorina Bálint Bernadett Bojkovszky Zsolt Nagy Zsolt Zsozsa

Szólj hozzá!

Ma délelőtt a hetemre visszanézve egy Euripidész-idézet jutott eszembe, amelyiket gyorsan ki is posztoltam: "…meglepetést az isten sokat ad; és mire várunk, az sose jő el, míg a sosemvártnak utat nyit a sors"

Ezek után kiderült, hogy mégis módom lesz ma elmenni ismét a MU-ba, a pénteki „146 nap” után, egyedülálló módon megint itt nézhetek színházat, és Fekete Ádám rendezésének második előadásáról tudok beszámolni. Erre a pozitív fordulatra éppen úgy nem számítottam, mint arra, hogy kedden elmehettem a bécsi operába, viszont pénteken hosszú hónapok tervezgetése után mégsem jutottam el Miskolcra. (Tényleg minden kiszámíthatatlanul alakul, ebből is látszik.)

Az, hogy az ember egy előadást meg tud nézni, vagy sem, nem olyan lényeges, mondhatjuk ezt is. De adhat annyi energiát egy ilyen alkalom, hogy átsegít minket a nehézségeinken egy időre, már előre is, amikor még csak várjuk, így valamennyi súlya csak van. (Jó, hogy ezt mondom, miután hét éve minden szabadidőmben ezt a blogot írom, naná, hogy fontosságot tulajdonítok annak, amit végül megnézek.)

85076789 2852892761438824 1637478009839550464 oA királyi pár szobájában - az előadás vége felé

Címkék: Fekete Ádám MU Színház Fehér Balázs Benő Alkésztisz Varga Zsófia Molnár Anna Martinkovics Máté Georgita Máté Dezső Orbán Borbála Messoudi Emina FAQ Színház Tárnoki Tamás

Szólj hozzá!

Az életünkben különösen nagy szerepe van a vágyakozásnak, és talán nem mindig tudatosítjuk magunkban, hogy milyen jó, ha arra késztet minket valami/valaki – akár a hiányával -, hogy a hétköznapokból kizökkenjünk. Így válunk néha bátrakká, irracionális döntéseket hozunk, tehát valóban élünk és nem vegetálunk.

Persze néha egyenesen pusztító, ha megkapjuk azt, amire vágyunk, de a végkimeneteltől függetlenül maga az intenzíven megélt vágyakozás-várakozás jó élmény, még akkor is, ha szinte lehetetlen ilyen állapotban nyugodtan dolgozni (vagy akár blogbejegyzést írni).

A fenti gondolat a bécsi Ruszalka kapcsán merült fel bennem, amelyet kedden este láttam, de hónapok óta terveztem, és már hétfő délelőtt óta izgalomban tartott. Még most pénteken is ezzel foglalkozom, nehéz elengedni, kárpótlás a mostanában kényszerűségből kihagyott és a közeljövőben kihagyandó más előadásokért.csm 04 Rusalka 127517 BEZSMERTNA PARK 3a9569c850
Ruszalka még az átváltozás előtt - I. felvonás (Olga Bezsmertna és Jongmin Park)

Erről az élményről következik most bejegyzés, és agitációs célzattal írok a poszt végén a körülményekről is. Érdemes Pesten kívül is előadásokat nézni, Bécsben különösen, ahonnan legalább azonnal előadás után haza is lehet utazni tömegközlekedéssel, nem úgy, mint a vidéki városainkból – ez a végső tanulság azoknak, akik nem jönnek tovább velem.

Címkék: Bécs Staatsoper Vörös Szilvia Piotr Beczala Ruszalka Olga Bezsmertna Monika Bohinec Jongmin Park

1 komment