Bejegyzések

Mezei néző

Íme a mottó: Válassz! 1. A jelen múlttá válik, a pillanat nem maradhat örök. 2. A jelen múlttá válik. A pillanat nem! Maradhat örök.

Címkék

Friss topikok

Leírás

Creative Commons Licenc

Nem tagadom, hatalmas volt a kísértés, hogy ezen a szombat délelőttön visszaüljek az újragondolt Parsifalra, de miután az még fél évig online simán elérhető, mégis Dolák-Saly Róbert mellett döntöttem, aki mindössze hetven percben és egészen egyedül elszórakoztatott – engem is, és az összesereglett családokat aztán pláne. A cím - Családi gumiszoba - nem véletlen és sokatmondó.

Erről a műsorról, amely most ment először, de nyilván nem utoljára (május 14-én biztosan lesz megint ugyanúgy a 6Színben) nagyon könnyű ajánlót írni, bár nem feltétlenül szorul rá, mert a színlapon hat és fél sorban minden lényeges tudnivaló benne is van.

11 DSR gyerekm Foto Németh Dániel

Ezt a programot elsősorban óvodás és alsós gyerekeknek és szüleinek ajánlom. Minél jobban szeret a gyerek szerepelni, kérdésekre válaszolni, felmenni a színpadra, annál nagyobb élmény lesz az előadás az érintett családnak – ezt megállapíthattam a premier alapján.

A legtöbb gyerek – ha nem veszik el a kedvét – feltehetően szeret táncolni, énekelni, be mer mutatkozni és szívesen jelentkezik, ha kérdéseket tesznek fel neki. (Van aztán egy életkor, amikor a többségből már ezt a lendületet kiölik… - kár érte, jut eszembe csak úgy mellékesen.)

04 DSR gyerekm Foto Kalászi György

Dolák-Saly Róbert rutinos előadó. Ha valaki a wikipédián rákeres, láthatja, hogy mi mindent ért már el, bár sokan lehet, hogy még a Laár pour Laár estekből emlékeznek rá, ahogy én is – a szobatársnőm jóvoltából elég sokszor láthattam élőben még a 90-es évek hajnalán. Nagyjából két perc alatt éri el, hogy mindenki lelazuljon, nevessen, elengedje magát egészen.

Ezt onnan tudom, hogy ránéztem az órára, és tényleg csak ennyi volt – ennyi idő alatt át tudtam állítani magam a hullámhosszára, bár a 6Szín előcsarnokában még a pénteki előadásélményem foglalkoztatott.

Amit látunk, az dalokkal feldúsított stand up, amelyben a humor nagyon erősen dominál és a legfőbb témája az állatok, amelyek feltehetően minden gyereket érdekelnek. Szó van levelibékáról, tehénről, csigáról is, dalban és a beszélgetésekben egyaránt.

12 DSR gyerekm Foto Kalászi György

A szombati közönség nagyon aktív volt így pörgött a műsor – feltehetően így lesz ez később is.

DSR fel meri vállalni a gyerekekkel való direkt kommunikációt, szemvillanás alatt tud bármilyen beszólásra szellemesen reagálni, és sikeresen elveszi az élét még azoknak a megjegyzéseinek, amelyek akár lehetnének bántóak is. Igazi profi standupos. A nagyon cuki gyerekek közreműködését pedig jól fel tudja használni, akikben úgy is gyönyörködni lehet, hogyha nem a saját gyerekünkről van szó éppen.

Érezni az öniróniát is – nemcsak a szokásos gyerekműsorok paródiája jelenik meg az előadásban, de a művész érezhetően némi önkritikával illeti saját teljesítményét is, amelyet csakis szuperlatívuszokkal illethetünk. Még mindig nem döntöttem el, hogy az általa javasolt minősítések közül melyiket válasszam, a „felfoghatatlanul jó”-t, a „zseniális”-t, a „fantasztikus”-t, vagy érjem be a „tökéletes”-sel. – (A fantasztikus azért kilőve, annyira gyakran használják épp ezt a jelzőt, hogy ennél jobban már nemigen értéktelenedhetne el.)

07 DSR gyerekm Foto Kalászi György

A provokáció sem maradhat ki, és a szándékosan hülye kérdések, amelyekre persze így is jelentkezgetünk, naná…

Ez a műsor azért a megszokottól mégis eltérő – egyértelműen igaza van ebben az előadónak. A mellékesen odaszúrt kommenteket mi felnőttek értékeljük, mi sem vagyunk elhanyagolva – nagyon jól tudja DSR, hogy ha a szülő unatkozik, mindegy, hogy milyen a program, nem fogja a gyereket úgysem elhozni rá megint.

Szerencsések voltak ezek a kisgyerekek, akiket ezen a borongós délelőttön ilyen jól sikerült a szülőknek elszórakoztatni. Többen felmehettek a színpadra táncolni, rajzolni…- nagy erénye DRS-nek, hogy egy ponton MINDEN gyerek kapott lehetőséget, aki szeretett volna, senki nem ment haza hiányérzettel. (Hacsak az a tíznél kevesebb kisgyerek, aki mégsem ment fel a színpadra, lehet, hogy bennük átfutott, hogy jó lenne bátrabbnak lenni, de őket viszont nem győzködte az előadó – kényszer nincs.) - Talán majd legközelebb fellépnek ők is. Ha pedig nem, akkor nem. Nem kell mindenkinek szerepelni, akkor ki nézi a többieket?

09 DSR gyerekm Foto László Dorina

A következő alkalom tehát május 14-én, május 15-én pedig a 6Színben Dolák-Saly Róbertnek könyvbemutatója is lesz („A füle sem tréfa”). Ingyenes műsor kapcsolódik majd az ötödik könyvének a dedikálásához. Akit ez érdekelhet, az most időben írja fel magának a naptárába.

PS. A fotókat egy KORÁBBI előadáson László Dorina és Kalászi György készítették.

Címkék: Dolák-Saly Róbert 6Szín Családi gumiszoba

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mezeinezo.blog.hu/api/trackback/id/tr6717815879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása