Bejegyzések

A mai napon, dupla előadással elindult Karsai György és a Freeszfe hét részre tervezett sorozata, amelynek legfőbb célja, hogy kiemelje az Odüsszeiát a kötelezőség mocsarából, és nem mellékesen, esélyt adjon hét rendezőtanoncnak, hogy tapasztalatot (és talán vizsgajegyet is) szerezzenek a Freeszfe kötelékében.

A covid miatt két hetet csúszott az első alkalom, jövő szombaton (febr. 19-én) már jön a második duplázás. Még a délutánira sok jegy van, de úgyis perceken belül elfogynak, így akit érdekelhet, azoknak ezúttal gyorsan kiteszem az ajánlót.Pince5

Az Odüsszeia zsenialitását kevesen vitatják, de ettől még egyáltalán nem való a kilencedikes korosztálynak, akikre évtizedek óta rányomja kötelezően a gimnáziumi tananyag, bár ahogy megfigyelem, viszonylag kevesen mernek már arra gondolni, hogy a teljes eposzt kötelezően elolvastassák.

Egyik lányomnak még néhány éve elvárták a teljes mű ismeretét, így én azt választottam, hogy 12 nap alatt (2-2 éneket) felolvastam nekik (a három illetve hét évvel fiatalabb gyereket is bevonva) egy balatoni nyaralás délutánjain, és megbeszéltük a történéseket és az értelmezésüket. Ezt a technikát mindenkinek nagyon javaslom,  és ráadásul így pont azokhoz eljut a mű (a negyvenes korosztályhoz), akiknek talán a leginkább való.

Pince2

Miután én 27 éven keresztül elég sokat tanítottam a görög mitológiát, és egyébként is szeretem a mitológiai tárgyú előadásokat, (egy hete láttam például egy nagyon jó Antigonét is Székesfehérváron), megnéztem az egykori Ódryn Karsai György korábbi beavatóit is, amelyek hasonló logikával épültek fel, mint amilyennek ez a sorozat ígérkezik.

Amit leginkább szeretek ezekben az előadásokban: új nézőpontból lehet rálátni az éppen tárgyalt művekre, és még azoknak is akad bennük rágódnivaló, akik történetesen hozzám hasonlóan sok időt töltöttek a görög irodalom tanulmányozásával. De jó lehet ez az előadás azoknak is, akiknek tényleg új a téma és még csak most ismerkednek az Odüsszeia szereplőivel.

Pince3

A hét alkalomra tervezett sorozat mindegyik elemét más-más rendezőhallgató tervezhette meg, nyilván Karsai György támogatásával.

Az első este címe: Hová tűnt Odüsszeusz?

Bagossy Júlia két színészt használt fel a 45 perces Odüsszeia-részlet színreállításához, Kenéz Ágostont és Messaoudi Eminát.

Ez az alkalom Télemakhosz története, akiről az Odüsszeia első négy éneke szól. Az apa nélkül felnövekvő fiúról beszélnek nekünk, akinek most Odüsszeusz tervezett visszatérése előtt last minute kell tapasztalatokat szereznie, alkalmassá válnia arra, hogy apja partnere legyen majd a kérők legyőzésénél.

Pince4

Az előadás egy hosszú némajátékkal indult, láthatunk egy szobájában kínlódó fiút, aki valóban nem tudja, mit is kezdhetne magával. Már ebből a jelenetből átjön az egész sorozat egyik fő szándéka: megmutatni a régi történet érvényességét, mert ugyan a technika változott, de az emberek legfőbb tulajdonságai mégsem.

Ezen a felnövekvő fiún van a hangsúly, Karsai György magyarázatai is túlnyomó részben az ő helyzetével foglalkoznak. Elhangzanak részletek is, amelyben Kenéz Ágoston jellemzően Odüsszeusz fia, Messaoudi Emina pedig Pallasz Athéné, aki Mentész (akit a szerző átnevez idővel Mentórnak) képében jelenik meg.

Pince

Az előadás elején különösen élveztem nézni, ahogy a színésznő folyamatosan változó érzelmekkel és arckifejezésekkel figyeli Télemakhosz vergődését, majd dönt a beavatkozás mellett. A fiúnak jelen helyzetben nincs több ideje, SOS fel kell nőnie a feladatához.

Az előadásban megjelenik az is, hogy a felnőtté válás apa nélkül nehéz, ugyanakkor (a történet végére ugorva) az is előfordulhat, hogy valakinek a kiteljesedését éppen az apa akadályozza. A zseniális apa nem örül, ha a fia netán képes lenne ugyanarra, amire ő, vagy netán túlszárnyalná... Ez ugyancsak tipikus eset, ha szétnézünk, látunk erre bőven élő példákat.

Pince6

Karsai György az előadás első 45 percében is megjelenik, mégpedig tévés műsorvezetőként, aki az eposz történéseit ebben a pár perces híradásban is más szemszögből tudja elénk tárni. Meg lehet könnyen találni akár az aktuálpolitikai párhuzamokat is, bár végig a trójai háború koráról és az eposzban leírt eseményekről van szó.

A második 45 percben az arány megváltozik, a magyarázatok közben olvasnak be egy-egy részletet a színészek.

Aki szeretné, ha elmélyülne a kapcsolata az Odüsszeiával, vagy csak kíváncsi a Freeszfe rendezőhallgatóira, az most még dönthet a bekapcsolódás mellett, ha minden jól megy, kb. 3-4 hetente jön az újabb rész…

Pince7

 

A második duplázás február 19-én lesz (15h, 19h) Odüsszeusz szörnyeivel, Bánki Gergely főszereplésével, Nyári Ádám rendezésében. Jegyekért – már csak a délutáni előadásra - kattinthattok a Pinceszínház oldalára.

Ps. A fotókat Szkárossy Zsuzsa készítette

Címkék: Pinceszínház Karsai György Messoudi Emina Kenéz Ágoston Freeszfe Bagossy Júlia Odüsszeusz-beavató

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mezeinezo.blog.hu/api/trackback/id/tr10017482460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása