Bejegyzések

Mezei néző

Íme a mottó: Válassz! 1. A jelen múlttá válik, a pillanat nem maradhat örök. 2. A jelen múlttá válik. A pillanat nem! Maradhat örök.

Címkék

Friss topikok

Leírás

Creative Commons Licenc

Kijött a Fidelio Súgó, tehát itt az ideje az újabb havi ajánlónak, bár akik komolyan veszik a tervezést, azok már bevásárolhattak decemberre, de hátha van, aki még nem tudja, hogy mi várHAT rá az év utolsó hónapjában.

A TAO-törvény megváltoztatása mindenképp beárnyékolja a jelenlegi színházi helyzetet, sok színház jövő évi jövedelme várhatóan 20-60%-kal csökken (mindenki képzelje el, ha a saját családi forrásaival történne hasonló, miképp élné meg), és a legfőbb: erősen bizonytalan, hogy lesz-e pótlás, illetve ha lesz, kiknek és milyen mértékben. Vannak színházak, amelyek már most töröltek jövő évre tervezett bemutatókat.

Én megnéztem a napi ajánlóimat, és egyértelmű, hogy az előadások többségét éppen a független illetve magánszínházi szférában láttam, azaz engem is leverne, ha ez a jelenlegi gazdag előadás-kínálat hirtelen leszűkülne, inkább szívesen kínlódnék továbbra is amiatt, hogy egy napra néha hat jó lehetőség is akad, és csak egyre mehetek.

Éppen emiatt a bizonytalanság miatt a legtöbb színház árat emel a jövő évtől, viszont van ahol megtartják ettől még a szokásos karácsonyi akciót - lsd. Orlai Produkció, akik december első hétvégéjén hatalmas kedvezményekkel árulják a jövő évre érvényes bérleteiket, aki oda jár, jól teszi, ha ezt megveszi.

De nézzük a konkrét kínálatot:

Az Opera ugyan még nem nyit ki jövő évben sem, sőt tegnap óta hivatalosan is tudható, hogy immár harmadszor eltolják a nyitást - ezúttal nem jelöltek meg újabb időpontot sem. Erre számítani lehetett, a nyugat-európai operaházak felújítása rendszerint hat éven át tartott az elmúlt időszakban, meglehetős naivitásra vallott az, ha valaki komolyan elhitte, hogy 8 hónap alatt vissza lehet állítani a mienk régi akusztikáját. A műsorban még nem jelölték a változtatást, azaz még külső szemlélő akár azt is képzelheti, hogy májustól látogatható lesz a Ház ismét. Számítani lehet arra, hogy ahogy a múlt évadban is, néhány az Operába szánt produkció felváltja majd azokat, amelyeket eredetileg az Erkelbe terveztek, így a május-júniusi program a jelenleg közzétett formájában nem fog megvalósulni. Lehet, hogy néhány hét elég lesz a korrekcióhoz.

Ami decemberrel változik: visszatér a csapat az Erkelbe az elmúlt hónapok turnéi után, és december 1-én lesz egy új bemutató is, a Nyugat lánya. Ezek után sorozatban jön az ilyenkor megszokott Bohémélet - Diótörő és a hónap végétől a Denevér is, sőt a programot több Varázsfuvola is tarkítja. Ez az a hónap, amikor a műsor leginkább figyelembe veszi, hogy a közönség szélesebb rétege mit akar. Ezeket a darabokat mindig, akárhányszor el lehet adni, emiatt aki komolyan gondolja, már ne habozzon, így is van olyan Bohémélet, amelyikre már nincs egyetlen jegy sem a kb. 1800-ból. Ahogy a műsort nézem, nem igazán érzem azt, hogy a Puccini-évad programja igazán lázba hozna, nem igazán vágyom jelenleg a Bohéméletre sem, de azért mérget nem vennék arra, hogy ki fogom hagyni egészen.

Prózai előadások - a teljesség igénye nélküli válogatás:

Az Átrium várhatóan egy újabb sikeres premiert fog tartani, a 12 dühös embert mutatják be. Az egyik esküdt Mucsi Zoltán, és bár nem tudom, de van tippem, hogy melyik. (Még egy-két jegy akad rá, akit érdekel, most vegyen, mert ha meg lesz a bemutató, akkor ez a várólistás előadások sorát fogja gyarapítani, az biztos.)

A Centrál Színház Kisszínpadán jön az idei második bemutató, a Tökéletlenek, amelyik a Büszkeség és balítélethez hasonlóan szintén sikeresnek ígérkezik, Pokorny Liával a főszerepben.

A Karinthy Színház kétszemélyes darabját, A babát közvetlenül karácsony előtt mutatja be, Szabó P. Szilveszter és Földes Eszter közreműködésével.

A Katona eddig játszotta igazán gazdag repertoárját, és most rukkol elő három bemutatóval a három helyszínén: Az ügy, a Leláncolt Prométheusz és a Jeanne D'Arc a három, mindhárom megnézendőnek tűnik.

A Nemzetiben Othellót rendez Kiss Csaba.

Az Ódry Színpadon 22-ig megy a játék, mindössze három szünnappal, rengeteg előadás és három bemutató készül.

Az Örkény szintén egymást követő napokra időzíti a két premierjét a hónap közepén. A stúdióban Polgár Csaba dolgozik Nagy Zsolttal és Ficza Istvánnal (A lélek legszebb éjszakája), míg a nagyszínpadon Mohácsi János (Patika).

A Víg társulata három bemutatóval készül, a Pestiben Ibsent (John Gabriel Borkman) rendez Valló Péter, míg a Vígszínházban a K2 saját darabjával debütál (Kozmikus magány), és később az ifjabb Vidnyánszky Attila Liliomja is látható lesz.

A Pinceszínházban egy "csákányieszteres" bemutató várható, mégpedig az "Édes anyád", amelyik a leírás alapján egy még ismeretlen kortárs darab szintén.

A Radnótiban közvetlen karácsony előtt Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabját mutatják be (10), Sebestyén Aba rendezte.

A Rózsavölgyiben az Amazonok helyét felváltja az Amazonok 2, elkészült a három évvel később játszódó folytatás.

Az RS9 repertoárja is nagyon színes, alig van olyan darab a kínálatban, amelyik ne egészen ismeretlen lenne, vagy adaptáció. Részletesen érdemes végigolvasni a kínálatot, én ezt tettem, és tervezem több régebbi előadás megnézését is.

A Tháliában a Bolha a fülbe nem lehet más, csak siker - emlékeim szerint ez is olyan, amelyet a közönség minden körülmények között imád.

A Trafóban - Díszelőadás, azaz Kárpáti Péter premier.

Ennyivel ennyi - kiegészíthető kommentben.

PS. Nem színház - hanem koncert: december 2-án 18h-kor a Müpában a Zuglói filharmonikusokkal is meghallgatható a Kékszakállú herceg vára, mégpedig két nagyon összeillő, gyönyörű hanggal. Cser Krisztián és Fodor Bernadett már egy zongorás verzióban bizonyított, aki nem látta még igazán jól elénekelve az operát, vagy aki már igen, de szereti, és nem riad vissza a meglehetősen lelombozó végkicsengéstől, attól, hogy a férfi-nő kapcsolatot az előadás hatására a legreménytelenebb színben fogja utána egy pár napig (hétig,hónapig?) látni, vállalja be. Kékszakállúból a langymeleg úgyis minek...(Aki prózaiban szeretné inkább, annak pedig ott van dec. 5-én és 6-án a Mikve Galériában megint a sétálós Kékszakállú...)

 

Címkék: Ajánló Súgó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mezeinezo.blog.hu/api/trackback/id/tr4914385880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.