Bejegyzések

Mezei néző

Íme a mottó: Válassz! 1. A jelen múlttá válik, a pillanat nem maradhat örök. 2. A jelen múlttá válik. A pillanat nem! Maradhat örök.

Címkék

Friss topikok

Leírás

Creative Commons Licenc

Ugyan idén már két félállásban tanítok, megszűnt a könnyítés, de valahogy az istennek se sikerült visszavenni az előadásnézésből – októberben eddig két estét töltöttem otthon mindössze, és a többiről összesen 20 bejegyzés hagyott nyomot - vissza lehet tekerni. (Majd jön a radikális csökkentés novemberben…)

Vannak azok a darabok is, amelyek vagy rossz időpontban érnek el minket, vagy pont nem úgy szólítanak meg, hogy azt érezzük, hogy erről érdemes lenne részletesen írni, de ettől még kellemes estét szerezhetnek másoknak. Három ilyen előadásról írnék még rövidebben az utóbbi napokból. Íme az első:

70891709 10157518789771788 985488599778590720 o 0A fotó a CEU oldaláról származik.

Címkék: CEU Papp János Kakaóscsiga

Szólj hozzá!

október
23.

Erkel Színház - "Éljen a király!!!" - A Hunyadi-kaland és közönsége

10/8 - zenei programok - V. - okt.9. - 20. |  MakkZs  |  Szólj hozzá!

Az elmúlt időszak zenei programjairól immár az ötödik bejegyzés következik, mégpedig az Erkel Színházban lebonyolított Operakaland-előadásokról. Idén immár másodszor a Hunyadi László volt a kiválasztott mű, és a megtekintés céljából négyszer is eljutottam az Erkelbe, és nem mellékesen: vittem magammal összesen 81 embert, akiknek a benyomásait szintén részben tükrözni fogja ez a szokásosnál kissé hosszabb, de remélhetőleg jól áttekinthető írás.

hunyadi

Címkék: Opera Miklósa Erika Hunyadi László Erkel Színház Boncsér Gergely Bátki Fazekas Zoltán Szvétek László Kovács István Pataki Potyók Dániel Sümegi Eszter Hábetler András Horváth István Rácz Rita Megyesi Zoltán Szappanos Tibor Medveczky Ádám László Boldizsár Megyesi Schwartz Lúcia Heiter Melinda Kriszta Kinga Haja Zsolt Operakaland Kelemen Zoltán Kun Ágnes Anna Rőser Orsolya Hajnalka Aczél András Sándor Csaba Ádám Zsuzsanna

Szólj hozzá!

Életemben most először voltam a bécsiek operaházában, mégpedig Irina Brook friss Szentivánéji álom rendezésének ötödik estéjén. Korábban láttam egy-egy magyar vonatkozású produkciót a Volksoperben, illetve júliusban a Muth Színházban, de ez most mégis a STAATSOPER (!!!), amely hírnevét és minőségét tekintve valószínűleg a legjobb három operaház egyike a világon, és hozzánk mindössze 3 órányi buszozásra van. (Ahogy a Flixbus menetrendjét látom, szombaton még előadás után is vissza lehet érni, de mivel ez csütörtök volt, mi visszafelé az Oszkár telekocsit választottuk.) 

csm 10 A Midsummer Nights Dream 122714 1 VOEROES KELLNER 6349c95Vörös Szilvia és Peter Kellner - a királyi pár tanulmányozza a mesteremberek előadásának műsorát

Címkék: Bécs Szabó Máté Zsótér Sándor Szentivánéji álom Staatsoper Vörös Szilvia Peter Rose Irina Brook Noëlle Ginefri-Corbel Jean Kalman Magali Castellan Théo Touvet Lawrence Zazzo Erin Morley Peter Kellner Josh Lovell Rafael Fingerlos Rachel Frenkel Valentina Nafornita Wolfgang Bankl Benjamin Hulett Thomas Ebenstein William Thomas

Szólj hozzá!

Az ilyen előadások miatt járok színházba.

„A félelem”-nek nemcsak értékelhető a jó minősége és a mondanivaló fontossága, de menet közben jó érzés nézőnek lenni. Élvezzük a játékot. Ezt így együtt olyan sok előadás nem tudja nyújtani, és az ember hajlamos egy idő után a részértékeknek is örülni. De most nem ez van, az EGÉSZ működik.

FML 0081Bányai Kelemen Barna - Hernádi Judit

Címkék: Alföldi Bányai Kelemen Barna Mihályfi Balázs Parti Nóra Nagy Fruzsina Átrium Szatory Dávid Bercsényi Péter Hernádi Judit Tihanyi Ildikó

Szólj hozzá!

Legjobb új magyar dráma, legjobb független előadás, legjobb díszlet – ebben a három kategóriában kapott a színikritikusoktól jelölést Kelemen Kristóf darabja és rendezése, és a háromból az első kettőben meg is kapta a díjat. Az egyébként rendkívül jó hangulatú átadón a rendező minden egyes munkatársát felsorolta a beszédében – az első díjnál a háttérmunkásokat és alkotótársakat, a másodiknál a színészeket – és már-már azt vártam, hogy a Trafó jegyszedőinek is név szerint köszönetet fog mondani a munkájukért. Emlékezetesen rokonszenves volt ez a gesztus, amellyel minden más köszönetmondón túltett, és a jelölések egyértelműen ráébresztettek, hogy ezt az előadást, illetve a szintén sok jelölést kapott másik trafós produkciót is meg kellene néznem végre. (Az Ügyre menni is fogok december közepén.)

kelemen-kristóf-megfigyelők-trafó-gondolat-generátorBaki Dániel - Józsa Bettina

Címkék: Jankovics Péter Trafó Megfigyelők Rétfalvi Tamás Baki Dániel Kelemen Kristóf Józsa Bettina Barna Orsolya Schnabel Zita Réti Iringó Márton Péter Virág Balázs

Szólj hozzá!

2018 októberében volt a bemutatója a K2 és a MU Színház együttműködésében létrejött előadásnak, amely a társulat improvizációin is alapuló saját fejlesztésű teremszínházi produkciója, kifejezetten diákok számára, Fábián Péter rendezésében.

dsc04858-vc3a1gottFábián Péter, Domokos Zsolt, Borsányi Dániel és Borsi-Balogh Máté

Címkék: MU Színház Fábián Péter Domokos Zsolt Borsányi Dániel k2 színház Borsi-Balogh Máté Rinocéroszok

Szólj hozzá!

Horváth Csaba nem először nyúlt Tar Sándor szövegeihez, és aki azon gondolkodik, hogy kell-e neki ez a Monteverdi ÉS Dargay Marcell zenéjével és két operaénekes közreműködésével megbonyolított mozgásszínházi előadás, azoknak csak azt mondhatom röviden: akinek a „Te országod” tetszett, vagy Horváth Csaba más korábbi opuszai (lsd. A nagy füzet vagy a viszonylag friss Káprázat), azok ennek a célközönségébe is egyértelműen beletartoznak. A következő elődadás december 3-án lesz!

el valahova 3

Címkék: Trafó Horváth Csaba Fehér László Nagy Norbert Krisztik Csaba Megyesi Zoltán Forte társulat Kádas József Armel Operafesztivál Horkay Barnabás Pallag Márton Benedek Mari Földeáki Nóra Widder Kristóf Dargay Marcell Molnár Anna Hojsza Henrietta El valahová Metrum Ensemble

Szólj hozzá!

Ma arra ébredtem, hogy hirtelen megértettem, hogy miről is szól nekem a múlt szerdán, azaz immár öt nappal korábban látott "...és Echo" című előadás. Vannak ilyen "kapszula-előadások", amelyekben nem azonnal oldódik fel az ember, sőt lehet, hogy nézés közben olyan nagyon nem is ragadják el, viszont utána még napokig foglalkoztatják a nézőt. Ezekben a helyzetekben aztán napokig írom a bejegyzést, és várom a megvilágosodás pillanatát, amely azért rendszerint el is szokott jönni - a blogírás hozzásegít ahhoz, hogy mélyebbre ássak, és felfogjam, hogy nekem miért volt dolgom azzal a művel, miért kellett ott lennem és nem máshol.

Erről a múlt szerda estéről jöjjön tehát a bejegyzés:

Címkék: Gergye Krisztián Várkert Bazár Vizin Viktória Zombola Péter és Echo

Szólj hozzá!

Abszurd show a műfaji megjelölése a Terminal Workhouse még mindig újnak számító előadásának, amelynek a szept. 26-i bemutatója helyett a mai második előadására tudtam menni. Az előadás két óra, szünet nincs.

72994085 2596062023783813 484358760643428352 oÍrni vagy nem írni - az itt a kérdés. - Molnár Gusztáv

Címkék: Szkéné Makány Márta Molnár Gusztáv Manna Mészáros András Gerlits Réka Fazakas Júlia Valcz Péter Terminal Workhouse Kálóczi Orsolya O.Horváth Sári

Szólj hozzá!

Eddig csupán egyszer láttam Eisemann Mihály – Halász Imre - Békeffi István "Egy csók és más semmi" című operettjét, mégpedig 2003. februárjában a Vígszínházban, amelyikre viszont cserében elég jól emlékszem még mindig. (Többek között Eszenyi Enikő, Kern András játszották, és Reviczky Gábor, aki a Vidám Színpadon éppen ma is nézhető ugyancsak a bíró szerepében, mint 16 éve) Ez most a második alkalom volt:

72442373 2929404910422369 5860127222035120128 nHevesi László és Vida Péter

Címkék: Gubás Gabi Molnár Piroska Mórocz Adrienn Vida Péter Thália Juronics Tamás Tamási Zoltán Nagy Viktor Dinyés Dániel Tóth Eszter Hunyadkürti István Kálmán János Zayzon Zsolt Tóth Kázmér Udvarias Anna Hevesi László Mentes Júlia Egy csók és más semmi Jeremiás Design Stúdió Ikotics Milán Svébis György

Szólj hozzá!