Bejegyzések

Mezei néző

Íme a mottó: Válassz! 1. A jelen múlttá válik, a pillanat nem maradhat örök. 2. A jelen múlttá válik. A pillanat nem! Maradhat örök.

Címkék

Friss topikok

Leírás

Creative Commons Licenc

 Először fordult elő velem tegnap, hogy azonnal, a megjelenés napján sikerült Fidelio műsort szerezni, mégpedig a Hatszín Teátrumban, ahol az Orlai Produkció Heisenberg című előadását néztem, így gyorsan meg tudom írni az ajánlót, bár tudatában vagyok, hogy azok, akik hosszabb távra terveznek, már régen a márciusi jegyeiket nézegetik, hiszen majdnem egy hete már azokat is árulják a pesti színházak (2 hónapra előre megy most már évek óta az egyeztetés.)

Nem írtam be most vészesen sok előadást magamnak, hat üresen maradt nap van a táblázatomban, de ettől még bármi lehet. Remélem, hogy lesz benne vidék is, most januárban nekem nagy esemény volt egy kecskeméti előadás, reménykedem továbbiakban is. (Autóval csak 50 perc a lejutás, és vannak délutániak, amelyek vonattal elérhetőek.) Übü király premier is lesz Kecskeméten, ha valaki nem tudná…

Az Operaház újabb ősbemutatója A rajnai sellők Anger Ferenc rendezésében febr. 24-25-ére van kitűzve, amely Offenbach műve. Különös egybeesés, hogy ugyanezekben a napokban a szerző másik, jobban ismert (mindenesetre híres) darabját szedik elő az Operettben is, a Kékszakállt. További érdekessége az utóbbi produkciónak, hogy Székely Kriszta rendezi, így várhatóan minden létező színházzal foglalkozó orgánum majd írni fog róla.

Ezt a két előadást mindenképp látni szeretném, illetve a hónap elején felújított Simon Boccanegrát is, továbbá a Cosí fan tutté-t. A Mozart-operát – többek megkönnyebbülésére – most NEM a Menzel-féle rendezésben játsszák, amelynek a díszlete nem férhetett el az Erkelben, hanem a korábbi, Szinetár-féle verzióban. Ez egy hagyományos előadás, egyszer már láttam több évtizeddel korábban, most viszont mindkét szereposztásában vannak engem érdeklő nevek, a leginkább Franciaországban éneklő Kálmán Péter pedig fellép mind az ötben, így ennek több megtekintését is tervezem. Mivel az operáknál a szereposztás számít, érdemes ránézni a honlapra, mert egy hónapon belül is voltak változások.

A prózai színházak premierjei közül 13-at emel ki a Fidelio, de az én táblázatomba mindössze négy került be, mert több korábbi lemaradásom pótlását tekintettem most elsődlegesnek.

A négy közül a legtöbb várakozás a Radnóti III. Richárdját kíséri, mert Alföldi Róbert vállalta a címszerepet, és Andrei Serban rendezi. Nem tudom, hogy egy átlagos néző mennyire ájul el az utóbbi névtől, a bukaresti Don Giovanni premierjéről – talán egyedüli magyarként – leírtam vegyes benyomásaimat, az még annyi olvasót se vonzott, mint egy átlagos magyar vidéki előadás. A közönség valószínűleg Alföldi miatt fogja a jegypénztárat megostromolni.

A Katona Sufnijában Takátsy Péter Miskin herceg lesz, Ascher Tamás rendezésében. Engem ez is érdekel, még bennem van a színész legutóbbi alakítása (Munkavégzés során nem biztonságos), és azt hiszem, hogy nagyon is megérdemelt már ő is egy ilyen kiemelt lehetőséget.

A Rózsavölgyi Szalonban a Pokemon Go, ahogy a címből is látszik, kortárs darab. Csizmadia Tibor rendezi a hónap vége felé.

A Spirit Színházban Czeizel Gábor Bernarda Albát rendez, a szereposztásban izgalmas színésznőkkel. Ezen a helyszínen még sosem jártam, lehet, hogy pont ennek kapcsán lenne itt az ideje.

Nagyon kevéssé esélyes ütközés miatt, hogy még frissen láthassam a Trafó új Horváth Csaba-előadását, Az olasz férfit, de előbb-utóbb csak eljutok arra is majd. (Thomas Bernhard a szerző.)

A hónap legelső négy napján az SZFE meghívott más egyetemekről előadásokat – létrejön így újra a FACT Fesztivál, másodszor. Aki gondolja, akár négy napig folyamatosan előadásokon ülhet, és még van további bemutató is az Ódryn (Pixel).

A Magyar Színházban Ármány és szerelem, a Nemzetiben Pogánytánc…- és még sorolhatnám azokat, amelyek nekem nem férhetnek bele. Nézzétek meg a Fideliót, vagy netán a Papagénót (utóbbi betűmérete a részletes naptárnál annyira kicsi, hogy nekem az már nem felel meg, de a képes ajánlóit nem árt szintén végiglapozni.)

Koncertek:

Van egy koncert is, amelynek lesznek színházi vonatkozásai is – febr. 16-án a Müpában a Dohnányi Zenekarral fog ismét együtt dolgozni Gábor Sylvie, A szép Galatheát illetve A fából faragott királyfit adják elő.

Cser Ádám február 11-én viszont Wagner és Csajkovszkij művein kívül a saját, immár V. szimfóniáját fogja vezényelni a Zeneakadémián, ez a program is érdekes lehet sokaknak, akik követték a karmesterversenyen, és netán neki drukkoltak. Most élőben látható.

A további koncertekért érdemes beszerezni a Koncertkalendáriumot, tényleg óriási a választék, csak koncertekkel is ki lehetne az estéket tölteni.

Címkék: Ajánló Súgó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mezeinezo.blog.hu/api/trackback/id/tr8113599617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.