Bejegyzések

Mezei néző

Íme a mottó: Válassz! 1. A jelen múlttá válik, a pillanat nem maradhat örök. 2. A jelen múlttá válik. A pillanat nem! Maradhat örök.

Címkék

Friss topikok

Leírás

Creative Commons Licenc

Az Átrium film-színház még csak/már harmadik évadában jár, de mostanára már saját arculattal rendelkezik, amely a többi kőszínháztól és alternatív játszóhelytől egyaránt elüt. 2014-ben hatvanötezer néző járt náluk és ennél is sokkal többen megfordulhatnak az előadások előtt a színház kávézójában, amely vonzó közösségi tér.  A színház programjában jelenleg nagyon erősen dominálnak az Alföldi Róbert és a Pintér Béla nevéhez kapcsolódó előadások, viszont mellettük fiatal és kevésbé közismert alkotók is szerephez jutnak. Több előadása volt már  a -011-Alkotócsoportnak, amely Radnai Márk rendezésében ismét új bemutatóra készül. (Én nagyon kedveltem a Droszt címűt, amely a tavalyi évadban rendszeresen műsoron volt.) 

A CLOSER (színlap) május 11-re készül el. Egy szerelmi négyszögről szól, melynek tagjai "folyton megcsalják egymást és őket is megcsalják. A szerelem létszükséglet számukra, de csak akkor, ha nem kaphatják meg. Ha kéznél van, már nem izgalmas."Szereplők: Anger Zsolt, Dobó Kata, Kovács Ádám, Osváth Judit.

Az előadás kapcsán az igazi újdonság a finanszírozási mód: Magács László az Átrium igazgatója egy új finanszírozási forma lehetőségét veti fel: megadják az esélyt a közönségüknek, hogy már az előadás előtt, a jegyvásárláson is túl, támogathassák a produkció létrejöttét. Hogyan?

Az Átrium honlapján az előadás oldalán található az alábbi link:

https://www.indiegogo.com/projects/closer-produce-theatre-together

Ezen a linken keresztül nagyjából 42 másodpercet vesz igénybe az, hogy valaki az előadás létrehozásának céljára pénz adományozzon. Az összeg nagysága nincs meghatározva, ugyanakkor az adományozókat az átutalt pénz mennyiségétől függő köszönetben részesítik. (400 $-ért már a művészekkel lehet vacsorázni.)  A projekt húsz napja kezdődött és még 16 napig, április 11-ig tart. Ezen a napon a színház megkapja a számára összegyűjtött pénzt.

Magács László ezt a felvetést kísérletnek szánja, esetleges bevezetésnek egy későbbi szélesebb körű támogatási projekthez. Miután az Átrium magánszínház, jóval kisebb mértékben támaszkodhat állami támogatásra, mint például a főváros kőszínházai. Az igazgató számít arra, hogy a nézői közül vannak többen is, akiknek  fontos a színház és hajlandóak komolyabban is részt vállalni abban, hogy jobban működhessen. Most kiderül, hogy a tervbe vett 4,5 millió forint mekkora hányadát sikerül előteremteni ilyen módon.

Én ma reggel értesültem erről a felvetésről, nem sokkal azután, hogy a rádióban Kukorelly Endrét hallottam beszélni " a béreljünk lakást a hajléktalanoknak " projektjéről. Mindkét esetben az tűnik fel, hogy  van valaki, aki az egyéni felelősségvállalásra biztat, olyan magatartásra, amely nem bújik az afféle szlogenek mögé, hogy az állam majd megoldja, mert az ő kizárólagos feladata lenne a kultúra finanszírozása. Ki fog derülni, hogy hányan csatlakoznak még a Closer finanszírozásához - a pénz 15%-a jött eddig össze.

Meglátjuk. Én bízom benne, hogy hosszú távon mindenképpen életképes a kezdeményezés nálunk is - tapasztalataim szerint az Egyesült Államokban ez működik. Ott egy város adományokból és a legkisebb állami támogatás nélkül tud színházat, zenekart üzemeltetni, könyvtárat építeni. A lakosság szegényebb tagjai pedig önkéntes munkával segítenek (pl. a jegyszedők is ingyen dolgoznak, cserébe az előadásokat  ingyen megnézhetik). Nem lenne rossz, ha a maradék 16 nap alatt bebizonyosodna, hogy az Átrium elég fontos a nézőinek és az új projekt mögé tudnak állni többen is. Szállj be te is! -  És utána jöhetne a folytatás...

 

Címkék: Átrium Magács László Radnai Márk Closer 011Alkcsop.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mezeinezo.blog.hu/api/trackback/id/tr287306980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása