Bejegyzések

Mezei néző

Íme a mottó: Válassz! 1. A jelen múlttá válik, a pillanat nem maradhat örök. 2. A jelen múlttá válik. A pillanat nem! Maradhat örök.

Címkék

Friss topikok

Leírás

Creative Commons Licenc

 Thália - Vaknyugat

Megközelítőleg két hete hosszan írtam nektek az Átriumbeli Vaknyugatról. Ha akármelyikőtök emlékszik még, kitértem erre a várható kaposvári illetőségű produkcióra is, és reménykedtem, hogy ez bejön.

Ez bejött. Ez jó, nézhető - röviden: ez a legjobb Vaknyugat, amit eddig láttam, bár az Átrium produkciójában nagyot játszott Alföldi Róbert lelkészként, az azért nyomot hagyott ennyi idő után is és ezt nem az elfogultság mondatja velem.

Lehetne még ennél is jobb, de így is nagyon szép estét kapunk ezektől a színészektől, ne legyünk telhetetlenek. A két civakodó testvér mögött ezúttal nem 25 év van, hanem egy teljes leélt élet és mégis több remény van a megbékélésre. Itt kevesebb a kiáltozás, kapkodás, rohangálás - ott van persze az öregség, a beletörődés a megváltoztathatatlanba, de mintha lenne valami kis szeretet-maradvány a testvérekben, messze nem olyan reménytelen az egész helyzet.

Kovács Lajos sok főszerepet játszott korábban, Hunyadkürti György viszont a betegség miatt kieső Kovács Zsolt helyett kapta a szerepet. Szerintem soha ekkora volumenű szerepe nem volt és megbirkózik vele. Ennek kapcsán eszembe jut, hogy igen, nagyon sok nagy színész kap méltatlanul kis szerepet, miközben többet bírna el.

A kisebb szerepeket is jól megoldja Mészáros Sára és Rátóti Zoltán. Együtt négyen összeillenek. Most nincs az a helyzet, mint ami a Gothár-rendezésben engem nagyon zavart, hogy egyetlen ember tájszólásban beszél közülük.

A díszletet is szeretni fogják azok, akik ezt nem szokták meg: középen a színpad és két oldalon ülünk 4-4 sorban. Intim tér, közel van a színész, nagyon meg lehet nézni. Miután az előadás a Thália közreműködésével (anyagi támogatásával ) készült, havonta lesz néhány Pesten is. 

 Thália - HOPPArt - Szeret...lek

Ma "az egy estém otthont" akartam kipróbálni, de közkívánatra elmentem színházba, így kicsiny gyermekeim is zavartalanul filmet tudtak nézni a gépen - mert ugye tévénk elvből nincs.

Régi előadás az előzőektől eltérően ez a Szeret...lek, lehet, hogy többen is láttátok.

Pelsőczy Réka rendezése korábbi előadásához (Egy szemüveges kisfiú vagyok) hasonlóan valódi élményeket mondat el a szereplőkkel, akik egy bárban ülnek - ennyi a közös bennük.

Lineáris darab (nem-darab) ez is, jönnek a sztorik egymás után, köztük szórakoztató angol dalok. Az éneklés a HOPPArt erőssége, zenekarral és nélkül is megy ez nekik nagyon, önmagában ezt is élvezni lehet az előadásban, ami két óra egy részben. A sztorik mind párkapcsolatokról szólnak, megint háromszögekről többnyire. És itt jön a buktató: kizárólag a színész személyiségén, képességén múlik az, hogy az adott narráció élettel töltődik fel, vagy sem.

Jelentem: Vándor Éva ( a Shirley Valentine kapcsán említve) lejátssza a HOPPArt fiatal művészeit. Irgalmatlanul erős a története (17 évvel fiatalabb férfihoz fűződő szerelmét meséli el), mellesleg  közben a partner oldaláról is halljuk az egészet. Rajta kívül nagyon szeretni lehet Gáspár Anna éneklését és monológját (ő az előadás egyik producere - a MANNA is egy független csapat, három gyerek mellett ezt is működtetni rendkívül imponáló a mai színházi közegben). Szamosi Zsófi is nagyon erős, hiteles - gyakran rajta az ember szeme. A férfiak szinte mind kiegyenlítetten jók, többek még Zsótér Az öreg hölgyéből ismerősek lehetnek néhányatoknak.
Tömve volt a színház 25-35 közötti párokkal, akiknek a kora a színészek többségének korával egyezett. Fiatal felnőttek problémáit nézték a kortársak, feltehetően sokan érintve érezték magukat - nem nevetett mindenki felhőtlenül. Látnivalóan kell ez az előadás , mindig tele van. Kiváló alap lehet, hogy bizonyos kényes témákat megbeszéljenek utána.
A Tháliának rendkívül szimpatikus ez a Független projektje, mert esélyt ad a csapatoknak a megmutatkozásra. Rendszeresen és egy helyen. A Jurányiban kidolgozzák, itt pedig van esély közönség előtt játszani.
Lesz még egy ennél is komplexebb HUMORFESZTIVÁL  a Tháliában, most február 3 és 8 között. Ebben lesz vidéki vendégjáték is, független produkciók is. Érdemes ennek a programjába is belenézni a honlapon.
Még egy perc éjfélig, sajnos ez sem lett rövid levél - de most jön pár nap béke.
Holnap délelőtt abszolválunk Junival egy régen beígért Pöttyös Pannit a Tháliában délelőtt 11-kor (van délután is), sokan mondják, hogy jó valóban. Este egy Bolygó - majd terveim szerint négy egész nap színházi szünet következik.
Most kivételesen nem azért, mert több rossz előadást már nem bírok megemészteni.

Címkék: Kaposvár Alföldi Vándor Éva Thália Átrium Vaknyugat Szeret...lek HOPPArt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mezeinezo.blog.hu/api/trackback/id/tr825085581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása