Bejegyzések

Az Ibusár után nagyon kellemes várakozással ültem be a Hátsó Kapu nézőterére, amely ezúttal egészen megtelt. Úgy látszik, hogy az alkotók honlapja és facebook oldala is megteszi a hatását, illetve működik a suttogó propaganda is. Az én érdeklődésemet most is Fehér Elephánt keltette fel, aki ok nélkül nem szokott egy előadást dicsérni. Ugyan nem volt különösebb hiányérzetem a délelőtti A bűvös vadász után, de kíváncsi voltam az általam korábban ismeretlen Budapesti Anarchista Színház előadására.

A közönség nagyrészt fiatalok közül kerül ki. Nekik kifejezetten érdekes a téma, lehet, hogy közük is van hozzá. (Engem, hogy őszinte legyek, se a dohányzás, se a kábítószer nem érdekel. Hátha nem is fog közelről érinteni, ezt remélem.)

A történetet az előadás honlapján így foglalják össze:

„Hogy a tüdőbeteg nagypapa kezelésére összegyűjtsék a pénzt, a Szalai család elhatározza, hogy Nemzeti Dohányboltot nyit. Mindenüket pénzzé teszik, hogy kinyithassanak, ám az üzlet nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Uruguay-i nagynénjük tanácsára úgy döntenek, hogy marihuánát fognak árulni a dohányboltban.”

Ez a három mondat frappánsan összegzi, hogy miről is lesz szó. Igen, aktuálpolitikai töltésű előadást látunk, némi utalással a mai közéleti viszonyokra, korrupcióra, stb. Orbán Viktor is részese, ő a deus ex machina, de nem lövöm le a poént. Éppen az ő felléptetése miatt jutott eszembe, hogy a Sebő Ferenc által írt és rendezett komédiát nézve Arisztophanészra asszociáljak. Hasonló színházat látunk, erősen a jelenhez kötődőt. Remélhetőleg nem lesz már aktuális néhány év múlva és majd ehhez is magyarázó jegyzetek kellenek majd, ahogy az ókori kolléga írásaihoz.

Az előadás játékstílusát nézve eszembe jutott egy ősrégi Hófehérke, amelyikben Pintér Bélát először láttam. Fregoli-színház ez, három színészre (Paizs Miklós, Horváth András, Preiszner Miklós) épít, akik némi átöltözéssel több szerepet is képesek átlelkesíteni egy nagyon sokrétűen felhasználható paraván-díszlet segítségével (tervező: Fekete Anna), ráadásul úgy, hogy ezek élesen különválnak egymástól. Egyes megoldások emlékeztetnek kabaréra, sőt akár jobban sikerült diákelőadásokra is, de mégis van valami plusz is a karakterekben. Az egyszerű történetben pedig valami fanyar íz. Nem pusztán aktuálpolitikai színház az, amit látunk. Emberi viszonyokat is, amelyeket megfigyelve nevetünk ugyan, bár a komédia nem mutatja jobbnak magánéleti viszonyainkat sem a közéletieknél. A nagyszülők már válnának, a szülők húsz év együttélés során sem jutottak el a házasságig, még mindig gondolkodnak rajta, a fiatalok pedig tizenöt éve szomszédok, de nekik már kihívás egy személyes találkozás megszervezése is. Erről a mozzanatról, a kapcsolatteremtés lehetetlenségéről is szól az előadás és a záródal már csak ezt emeli ki, nyoma sincs itt már a nagypolitikának. Ha jól körülnézünk, akkor elég bajunk van akkor is, ha csak a magunk viszonyaival foglalkozunk, igazán felesleges hozzá még a politkusok beavatkozása is…

Színlap (a honlapról másolva)

Károly, a nagypapa – PAIZS Miklós
Karesz, Apu – HORVÁTH András
Karcsi, Fiú – PREISZNER Miklós
Nagymama, Károly felesége – HORVÁTH András
Anyu, Karesz felesége – PREISZNER Miklós
Uruguay-i nagynéni – PAIZS Miklós
Marcsi, a szomszéd lány – PAIZS Miklós (csak hangban)
Orbán Viktor – KOVÁCS Gergő / JUHÁSZ Péter m.v.

Díszlet – FEKETE Anna
Jelmez – GAZDAG Hajnalka
Website – KOVÁCS Gergő
Figuraterv – ARATÓ Ági
Rendezőasszisztens – BALOGH Orsolya
Írta és rendezte: SEBŐ Ferenc

Jegyrendelés: petrezselymetakarok@gmail.com
Jegyek korlátozott számban, e-mailben megrendelők előnyben!

helyszín: HÁTSÓ KAPU (dohány u 13.)

Fotók töménytelen sokasága az előadás facebook oldalán érhető el.

Címkék: Sebő Ferenc Horváth András Hátsó Kapu Zöld Szofi Budapesti Anarchista Színház Paizs Miklós Preiszner Miklós

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mezeinezo.blog.hu/api/trackback/id/tr657022597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása