Bejegyzések

Láttam: 2013. febr. 5. Blogírás ideje: 2013. ápr.1.

Mohácsi-előadás Szombathelyen.

Amikor  tudomást szereztem először a bemutatóról, akkor egészen elkeseredtem.  Szinte biztos voltam abban, hogy nem fogom látni. Annyira nem szoktak szombathelyi előadásokat felhozni, másfelől az utóbbi években szinte reménytelennek tűnik az, hogy napokra elmenjünk egy vidéki városba egy előadás miatt. Néhány kritikus ismerősöm persze elutazott és igen elégedetten nyilatkozott róla. Így, amikor megláttam, hogy a Tháliában nézhető lesz, akkor ez a tény már önmagában is elég nagy boldogságot jelentett. Még akkor is, ha "az igazi" Szentivánéji nekem úgy néz ki, hogy véglegesen az a bizonyos "hintás" előadás lesz, Csányi János rendezésében. Azóta nem éreztem, hogy annyira felvillanyozna a darab, kivéve talán a Zsótér-féle (Britten) opera-előadást, amit azért nagyon szerettem.

Az előadásra tehát nagy várakozással ültem be, ami persze nem szerencsés, többnyire csalódást okoz. De egy Mohácsira  nem lehet úgy bemenni, hogy ne lennének előzetes elképzelései az embernek. Van sok állandó jellemzője, jó a zene, jók a szövegpoénok, még akkor is, ha néha túlírtnak mutatkozik a mű. Az előadás hossza relatív, ha nem unatkozik az ember, akkor nem is hosszú.

Ami két hónap után maradt: Szabó Győző játéka és Vlahovics Edité.

Szabó Győző: Néhány mozzanatában az alakítása emlékeztetett arra, amit játszott annak idején Csányinál, de ezzel együtt is magával ragadott.  Szabó Győző alkalmas erre a szerepre, mintha rá írták volna. (Ez azért is igaz, mert Mohácsi mindig a színészre formálja a szerepet.) Vlahovics Edit viszont nagyon affektált Titánia szerepében, semmi vonzó nem maradt benne. Engem a játéka nagyon zavart, egyedül ő lógott ki a csapatból. (Szándékos rendezői koncepció? Vagy az én készülékemben van a baj?) Nem annyira értettem, hogy miért foglalkozik a férje vele egyáltalán. A többiek játéka egységes csapatmunkára utalt és azt éreztem, hogy mindenki a helyén van és egy jó előadás születik meg. Titánia nélkül minden optimálisnak látszott.

Április 9-én lesz előadás Szombathelyen, aki arra jár, nézzen be!

http://port.hu/pls/w/theatre.directing?i_direct_id=18114&i_city_id=-1&i_county_id=-1&i_cntry_id=44&i_topic_id=4

Címkék: Szombathely Mohácsi János Szabó Győző Thália Szentivánéji álom

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mezeinezo.blog.hu/api/trackback/id/tr775171795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása