Bejegyzések

Mezei néző

Íme a mottó: Válassz! 1. A jelen múlttá válik, a pillanat nem maradhat örök. 2. A jelen múlttá válik. A pillanat nem! Maradhat örök.

Címkék

Friss topikok

Leírás

Creative Commons Licenc

 A Thália rendszeresen megszervezi a Határontúli Magyar Színházak Szemléjét.  Ha ez nem volna, akkor a legtöbben semmilyen elképzeléssel nem bírnánk a sepsiszentgyörgyi színház társulatáról, előadásairól sem. De szerencsére évente néhány előadást hoznak, így legutóbb A fösvényt, illetve egy évvel korábban (2012. máj.9.) A velencei kalmárt. Mindkettőt Bocsárdi László rendezte és a színház vezető művészei játszanak benne. A Thália a legtöbb színháztól eltérően nem törli le honlapjáról a régi előadások adatait, így az előadás Színlapja rendelkezésre áll, bár ez már színháztörténet, mert valószínűleg az előadás rég nincs már műsoron.

Ugyanígy a Tháliában volt látható korábban Zsótér 2008-as Kalmárját megnézni, amelyet a nagyszerű, azóta már átalakult egri társulattal hozott létre. 

Mindkét előadás intim térre született, a színpadra tették a nézőteret is és többnyire szakmai közönség töltötte meg zsúfolásig a nézőteret, kevés mezei néző tévedt oda. Én ha Velenceit nézek, mindig visszagondolok Alföldi legendás 1998-as rendezésére, mindent ehhez viszonyítok. Mind Zsótér, mind Bocsárdi előadása méltó lett volna arra, hogy szintén évadokon át menjenek, de ez vidéki színházak esetén szinte lehetetlen. Ugyanilyen rövid élet jut a Nemzeti friss előadásának, Mohácsi rendezése (színlap, beszámoló itt) ezekben a percekben megy utószor. Ugyanúgy a múlt része lesz este nyolcra, ahogy az általam említett két korábbi. Bízzunk benne, hogy lesz helyettük ismét valami olyan, amit érdemes lesz megnézni. Ennél csak az lenne jobb, ha a darab által felvetett problémák avulnának el, de villámsebesen.

Bejegyzés ideje: 2013.jún.9.

Címkék: Sepsiszentgyörgy Thália Bocsárdi László A velencei kalmár

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mezeinezo.blog.hu/api/trackback/id/tr505206356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.