Bejegyzések

Zárásként: két Háy János előadást láttam tegnap és tegnapelőtt, amelyek erősek voltak, figyelemre méltóak. Az egyik szintén a Magyar Színházban megy, a Háromszögek. Ki hinné, hogy ezzel a címmel a házasságon belüli és kívüli kapcsolatokat elemzi a szerző? A darab erősen didaktikus, de ha valakit a probléma érint, akkor nehéz két órát él át. Mindenesetre alkalmas a darab bizonyos párkapcsolati kérdések megbeszélésére - és olcsóbb, mint egy párterápiás tréningen való részvétel (a jegy csak 2500Ft/fő). Horváth Lajos Ottó mint férj, Holecskó Orsolya, mint szerető tündököl, és elég jó Kubik Anna (feleség) ill. Császár Angela dupla-anyósként (a feleség és a szerető anyjaként). Idén ebből az előadásból lesz még egy utolsó, jövő szerdán.
A másik Háy János darab (Nehéz, Bárka Színház) részben érinti a házasságok törvényszerű szétesésének vagy eróziójának a problematikáját, ennél fontosabb benne a vidékről Pestre került és alkoholistává váló értelmiségi reménytelen helyzete. A darabot a szerző karácsonyi ajándékként írta Mucsi Zoltánnak, aki 2,5 órát végigbeszél és megvalósítja ezt a tipikus Háy-figurát. Minél kevesebbet olvasott valaki Háytól, annál megdöbbentőbb lesz számára az előadás - és annál jobban hat.
Én kevesebbet kaptam az előadástól, részben mivel olvastam a szerző műveit, ismertem ezeket a történeteket is, amelyekből összerakta darabot, másrészt mivel hatalmas elvárásokkal ültem be. Mucsi és a mellékszereplő Lázár Kati díjakat kapott és mindenki az egekig magasztalta az egyébként tényleg nagyon jó előadást. Bármikor szívesen nézem ezt a két színészt. Egy kertészetit végzett barátnémmal ültem be az előadásra, aki történetesen egy nógrádi falucskában él és gazdálkodik. Neki volt rálátása a kertészeti egyetemet érintő szakmai megjegyzésekre is, megállapította, hogy ez-az mintha nagyon nem stimmelne az előadásban. Valószínűleg kevés hozzá hasonló szakértő jár a Bárkába, ha nem így lenne, akkor már rég kijavították volna a szöveghibát.

Címkék: Nehéz Mucsi Zoltán Horváth Lajos Ottó Háy János Háromszögek Lázár Kati Kubik Anna

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mezeinezo.blog.hu/api/trackback/id/tr735106440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása