Bejegyzések

Mezei néző

Íme a mottó: Válassz! 1. A jelen múlttá válik, a pillanat nem maradhat örök. 2. A jelen múlttá válik. A pillanat nem! Maradhat örök.

Címkék

Friss topikok

Leírás

Creative Commons Licenc

Úgy alakult, hogy pont a nyári szünet közepén - hosszú évek után először - két szabadtéri operaelőadást is megnézhettem. Ez a bejegyzés  a második kalandról szól már.

A Margitsziget (Parasztbecsület/Bajazzók) után három nappal egy egészen másféle szabadtéri előadást láthattunk az Óbudai Társaskör kertjében. Intimitás nagy tér helyett, egy zongora nagy zenekar helyett…- és még hosszan sorolhatnám, hogy mi nincs és mi van - az opera műfaja volt a közös jellemző.

60736055 1537893553014514 4434029742814920704 o

Címkék: Óbudai Társaskör Kóbor Tamás Gémes Katalin Gaál Csaba Aczél András Hajdu András Viva la mamma! Fülep Máté Bolya Papp Nikoletta Busa Gabriella Szilágyi Béla Konkoly Balázs Holló Mariann Frech Zoltán Bánky Mátyás Marton-Kovács Katalin

Szólj hozzá!

Az Operaház kivitte a szabadba saját korábbi produkcióját, ezúttal külföldi vendégtenorokkal. Az uruguayi és az argentin, nálunk eddig nem túlságosan ismert főszereplők jelenléte valószínűleg nem nyomta meg a jegyeladást, ahhoz további igazi „húzónevekre” lett volna szükség, amilyen például a produkció már régen bevált Santuzzája, Komlósi Ildikó. Így a mezei nézők nagyobb hányada valószínűleg mégis elsősorban a szabadtéri operanézés élménye, a konkrét darabok vagy/és a magyar énekesek újranézésének lehetősége miatt ment a szigetre. Az időjárás tökéletes volt, sehol egy felhő – nem volt vészhelyzet. (32 évvel korábban, augusztus 2-án láthattam itt egy „heppiendes” Aidát, mivel a sírjelenet a viharos eső miatt elmaradt…- ez azóta is eszembe szokott jutni, amikor ide beülök.)

67712850 10156521414983181 5907551782766116864 oBajazzók - ha komédiának nézhetnénk (Kelemen Zoltán, Pasztricsák Polina és Marcelo Álvarez)

A fiammal mentünk, akinek egészen új volt mindkét történet, de az énekesek egyrésze már nem...

Címkék: Opera Komlósi Ildikó Parasztbecsület Balczó Péter Bajazzók Pasztircsák Polina Heiter Melinda Balatoni Éva Kálnay Zsófia Haja Zsolt Kocsár Balázs Kelemen Zoltán Carlo Ventre Marcelo Álvarez

Szólj hozzá!

Még emlékszem, hogy milyen izgatottan vártam 2014 nyarán a következő évadot. A Don Carlosra készültem még a vietnami kémiai olimpia közben is, majd 2017-ben hasonló élethelyzetben a Figaro 2.0 operakaland-sorozatra (mind a 34 énekesről egy-egy ajánlóval). Tavaly ilyenkor az észt turné kapcsán ugyan írtam egy újabb nyomhagyó bejegyzést a Figaróról, de a decemberre csúszó pesti évadkezdés és a Puccini köré szerveződő műsorterv sehogy nem tudott fellelkesíteni, bár végül A Nyugat lánya ennek ellenére is mély hatást gyakorolt rám.

A tavaszi évadhirdetés ismét izgalmasabb műsort sejtetett, már szinte kezdtem látni az alagút végét az Eiffel megnyitása után (írtam ajánlót a próbaüzem négy előadásáról is), de a júniusi műsorcsökkentés ismét a helyzet romlását mutatta. Töröltek az Eiffelben több bemutatót, kb. 80 előadást, és szeptember helyett február az újranyitás legfrissebb határideje. Legalább Gyöngyösi Levente Mester és Margaritája nem marad el, csak késik, ismét szerepel a honlapon.

Ez a sok csúszás és változás bizonytalansággal tölthet el minket nézőket is, nemcsak azokat a művészeket, akik fellépési lehetőségeket vesztettek. Várjuk, ne várjuk a kitűzött eseményeket? A legjobb lenne hagyni az egészet, régizenét hallgatni, és készülni a BFZ és az Orfeo zenekar szeptemberi koncertjeire, amelyek esetén nem merül fel a kétség, hogy meg lesznek-e tartva.

A folyamatos bizonytalanság gyilkos dolog, elveszi tőlünk az örömteli várakozás lehetőségét, amely hozzátartozik a színházi évadhoz.

Az Operaházzal kapcsolatban a hét elején megjelent egy írás, amelyből egyértelmű, hogy nem én vagyok az egyetlen ilyen kissé (?) már kedveszegett néző, aki műsorszünet idején mégis az operai helyzetre gondol.

Zéta, azaz Z. Tóth Antal zenekritikus vitaindító szándékú cikket írt a MÁO helyzetéről, nem kevés aggodalommal, Akiért a harang szólcímmel. Erre reagál ez az írás,

Címkék: Ókovács Szilveszter Opera Erkel Színház Eiffel Műhelyház Z. Tóth Antal

Szólj hozzá!

Szeretem a sorozatokat, már tavaly is nagyon jó élmény volt, hogy a BFZ Barokk Együttesét végig tudtam egy turnén kísérni, és ugyanazt a programot három különböző faluban hallgathattam meg. Most ez hasonló kicsiben, mert a távolságok, a résztvevők létszáma is kevesebb, de az közös, hogy megint egy évek óta létező hagyományba kóstolhattam bele.

61252010 2167029433333464 281634796738707456 nMartos Attila, Selmeczi Gábor, Fekete Zoltán és Kostyál Péter

Címkék: Kismaros Leányfalu BFZ Cser Krisztián Lanner kvartett Lóvasút

Szólj hozzá!

Az idei évadról már a megkezdése előtt eldőlt, hogy kevesebb előadást fogok tudni majd megnézni, mint a korábbiakban, és ez így is lett, 237-ig jutottam annak ellenére, hogy voltak olyan időszakok, amikor havi 27 előadással is „belehúztam”, és próbáltam minél több helyszínen ott lenni. Ez összesen 15-tel kevesebb a tavalyinál.

2019-07-07 (2).png

Címkék: Opera Mohácsi János Tenki Réka Zsótér Sándor Mucsi Zoltán Görög László Szabó Kimmel Tamás Molnár Piroska Sipos Vera Kerekes Éva Komlósi Ildikó Balga Gabriella Nagy Mari Cser Krisztián Kovács István Balsai Móni Bátori Éva Rusznyák Gábor Kocsis Dénes Simon Zoltán Csomós Mari Schöck Atala Vizin Viktória Évadértékelés Ambrus Mária Mészáros Blanka Molnár Gusztáv Almási-Tóth András Miksch Adrienn Varga Ádám Pataki Szilvia Lajos András Mészöly Anna Vilmányi Benett Gábor Kissjudit Anna Hajdu Tibor Gaál Dániel Márfi Márk Tóth Zsófia Schwimmer János

Szólj hozzá!

Még szerencse, hogy nem hiszem magam igazán tájékozottnak, mert akkor még jobban meglepődtem volna, amikor tavaly a Hatszín Teátrumban bemutatott Rómeó és Júlia kapcsán felmerült az előadás nyári előzménye és a Kaszásdűlői Kulturális Központ, mint helyszín.

A múlt pénteki aquincumi Romulus után most másodszor is Óbudán kötöttünk ki a fiammal, ezúttal a Tévedések vígjátékának főpróbáján. Egy bemutatót terveztek mindössze, nem sorozatot (pedig van olyan jó az előadás, hogy megtelhetne a nézőtér sokszor is!), és csak remélni lehet, hogy lesz további utóélete. Már a főpróbán „nagyon egyben volt”, jó állapotú, hálás szerepeket játszó boldog színészeket nézhettünk 90 percen át.

66384079 2513364662058381 6431162928132521984 o

Miután ma megvolt a premier is, kiteszem a benyomásaimat:

Címkék: Eke Angéla Nádasdy Ádám Dézsy Szabó Gábor Vizi Dávid Tévedések vígjátéka Kerekes Viktória Dicső Dániel Kéménczy Antal Georgita Máté Dezső Tenki Dalma Hajdu Tibor Deés Enikő Márfi Márk Kaszásdűlői Kulturális Központ

Szólj hozzá!

Most nyugodtan kihagyhatnám ezt a blogírási alkalmat, mert eddig négyszer láttam a Co-opera Figaróját, háromszor Győrben és egyszer Verbániában, ennek kapcsán összesen négy bejegyzés készült, és ha ezekből valakinek nem vált világossá, hogy milyen az előadás nagyjából, akkor ez az ötödik sem viszi közelebb.

Pontosabban: de, közelebb viszi, mert ide belinkelem a tegnapi előadás felvételét, amelyen január 3-ig nézhető az egész, mind a 201 perc. EZ A LÉNYEG!

A felvétel persze sosem olyan, mint amikor élőben a helyszínen vagyunk, de ad pluszokat is – megfigyelhetőek az arcok, ha nem is azok, akiket mi választunk, hanem azok, akiket az operatőrök.

Hátha valakinek kedvet csinál ez az ajánló ahhoz, hogy a másik szereposztást bevállalja július 6-án Fertőrákoson a barlangszínházban, ahova nekem is azonnal kedvem lett menni, ahogy a három és fél óra véget ért, este 11 táján tegnap, a Muth Színházban. További kitűzött előadások: augusztus 12. Debrecen, szeptember 23. Szolnok. ((Pali!!! � Elviszik neked is!)) Remélhetőleg még nem ez a sorozat vége, a Co-Opera menedzsmentje a műsort nézve is elég aktív és várhatóan még sok további vendégjátékot meg tud szervezni. Az előadás elég jó is hozzá, hogy érdemes legyen érte dolgozni.

A tegnapi alkalomról nyomhagyó bejegyzés következik.

65848387 2333789050033141 1477310596243259392 oMester Viktória, Pataki Bence, Kendi Lajos, Keszei Bori és Németh-Nagy Johanna

 

Címkék: Bécs Opera Szabó Máté Győr Takács Zoltán Figaro házassága Fodor Beatrix Mester Viktória Farkasréti Mária Pataki Bence Keszei Bori Medveczky Ádám Armel Operafesztivál Busa Tamás Magyar György Laborfalvi Soós Béla Figaro 2.0 Kendi Ludovik Biri Gergely Németh-Nagy Johanna Muth Színház Niklai Judit

Szólj hozzá!

Az Armel Operafesztivál (és verseny) idén a Müpa Fesztiválszínházában és a bécsi Muth Színházban zajlik, és már az első két eseményen túl is vagyunk. Ma áttevődik a helyszín Bécsbe, megnézem immár ötödször a Co-Opera Figaróját, ezúttal másodszor is olaszul, és azokkal, akikkel március közepén Verbániában is láthattam.

55575828 2168925109852870 7877077029974179840 o

Címkék: Opera Brothers Figaro házassága Müpa Almási-Tóth András Armel Operafesztivál Kasper Holten Egy eltűnt férfi naplója

Szólj hozzá!

Ahogy már korábban – a Városmajori Vidéki Fesztivál bejegyzéseiben - bőven kifejtettem, a szabadtéri színházi események nem a kedvenceim, sok a zavaró körülmény és amúgy is igyekszem nem Pesten maradni nyáron. Ennek ellenére néha elvetődöm egyre-egyre, ha elég érdekesnek tűnik a produkció és az időzítés is alkalmas.

Ezzel magyarázható, hogy csak most jártam mindössze másodszor az aquincumi romterületen, ahol rendszeresen van nyári színház. 21 éve (1998.08.15-én) a Helenét néztem meg Papp János rendezésében, aki ezen a pénteki premieren nézőként volt jelen.

65187119 1299060533605182 641913330885197824 o

Ezt az előadást Papp Dániel, az említett fia vitte színre, aki szintén színész-rendező, és ezen a helyszínen ez már a sokadik munkája.

Címkék: Papp Dániel Kerekes József Aquincum Kiss Attila Őze Áron Sipos Imre Molnár Éva Fülöp József Herczeg Tamás Kovács Vanda Tőkés Nikoletta Szegő Dávid A nagy Romulus Gasparik Gábor Szina Kinga Bede-Fazekas Annamária Kolnai Kovács Gergely Tóth Géza Gergely Takács Olivér Schmidt Eszter

Szólj hozzá!

Andrejszki Judit és Sebestyén Márta már tíz éve rendszeresen lép fel együtt, és közös programjuk ötvözi a népzenét és a régizenét, egyaránt énekelnek ritkaságokat és ismert dallamokat kicsit másként. "Századok magyar zenéje európai kitekintéssel, népi és írott forrásokból" - Ez áll a plakátokon, és ebben össze is foglalható a lényeg.

A két művész együttműködéséről nem akkor hallottam először, amikor a facebook a minap figyelmembe ajánlotta a XV. Alsószeli Jurtanapok eseményét, kettejük közös fellépését az evangélikus templomban, hanem április elején. A valóban feledhetetlen és általam alaposan (5+11 bejegyzéssel is) dokumentált márciusi fesztiválzenekaros Kékszakállú turné után – elvonási tüneteimet orvosolandó - átlagosan kétnaponta rákeresve a youtube-on Sebestyén Mártára, találtam róluk több közös videót is, sőt azóta készült egy 23 perces riport is, amely ennél a bejegyzésnél jelentősen többet mond, azt érdemes először/inkább meghallgatni.

IMG 3343

Ez a nyomhagyó bejegyzés a vasárnapi előadásukról szól, kiemelten AJÁNLÓ jelleggel. Azok a családtagjaim, akikkel néztem őket, mind a négyen másféle zenét hallgatnak, de rájuk is hatott az újdonság, ők sem bánták meg ezt a zenei kalandot, amely esetünkben egyébként 270 km autózás árán valósulhatott meg.

Legközelebb ketten együtt nézhetőek lesznek Sándorfalván (július 5-én), Kápolnásnyéken (6-án), majd (7-én) Litéren, később Kapolcson 21-én. Aki a környékükön van, ragadja meg az alkalmat.

 

Címkék: Sebestyén Márta BFZ Fischer Iván Andrejszki Judit Alsószeli Jurtanapok

Szólj hozzá!