Bejegyzések

Mezei néző

Íme a mottó: Válassz! 1. A jelen múlttá válik, a pillanat nem maradhat örök. 2. A jelen múlttá válik. A pillanat nem! Maradhat örök.

Címkék

Friss topikok

Leírás

Creative Commons Licenc

Évek óta két hónappal dolgozik előre a legtöbb pesti színház, most már a novembert készítik elő, nyilván semmi újat nem fogok tudni mondani a profi törzsnézőknek az általam megnézendőnek tartott szeptemberi előadások felsorolásával. De ettől még belevágok az áttekintésbe.

Mindenkinek köszönöm, akik a nyáron a blogomat is használva tájékozódtak, érdekes érzés volt nem írni és közben látni, hogy ettől még a régi posztokat valakik – 2-300-an minden nap – nézegetik. 2013 óta írom a blogot, és ilyen sokan "uborkaszezonban" még sosem olvasták.

mezei néző homokkalEzt sikerült írnom az utóbbi három hétben...

A hónapra saját magamnak 27 előadást jelöltem be, kisakkoztam, hogy a legkisebb veszteséggel, hogy hidalhatóak át az ütközések. Persze mindre nem fogok tudni eljutni, de az elméleti lehetőség ettől még fennáll.

Minden válság és megszorító intézkedés ellenére még mindig óriási a pesti színházi választék, már az évad első hónapjában is a bőség zavarával küzdünk – ezt a végkövetkeztetést vontam le most is a műsor tanulmányozása után.

A Fideliót végiglapozva megállapítható, hogy a legtöbb színház nem azonnal kezd, hiszen sok időt igényelnek a felújító próbák, de a Dumaszínház, az Erkel, a Játékszín és a Szkéné lényegében már az első napoktól szinte szünnap nélkül működik.

Sok a premier, amelyek közül néhánynak már a nem hivatalos bemutatója júniusban meg is volt – pl. Vígszínház: A nagy Gatsby, Pesti Színház: Honderű -, de a többi premier esetén is történt némi előkészület még az előző évad végén.

Az Operettszínház szabadtéren már játszotta Vidnyánszky Attila rendezésében a Csárdáskirálynőt, amely erős visszhangot váltott ki, és szeptember elejétől hármas szereposztásban újra nézhető. A Kálmán Imre Teátrumban pedig kamarabemutató lesz (két egyfelvonásos).

A zenés előadásoknál maradva, a Müpa szintén nagyon korán kinyit. Lesz Európai Hidak Fesztivál – ezúttal Olaszország a téma – és a Fesztiválzenekar szokás szerint több koncertet is ad. Ezek között szerepel Fischer Iván Monteverdi átdolgozása is, a karmester-zeneszerző új befejezésével fogja az együttes előadni az Orfeót két alkalommal is. Miután három hónapja minden jegy elfogyott, abban lehet bízni, hogy lesz az egyik napon élő internetes közvetítés.

A BFZ Közösségi Hete is szeptember elejére esik, 6-7-8-án ismét három kisebb település lakóinak játszik az együttes Lesták Bedő Eszter vezetésével és kiváló szólistákkal  Bach kantátákat, mégpedig ingyenesen.

Ugyancsak több éve megszokhattuk, hogy Vashegyi György együttesei (Orfeo Zenekar, Purcell Kórus) ilyentájt fedeznek fel nekünk egy-egy francia operát, amelyik előadatlan volt az elmúlt 300 évben. Most is így lesz, és a szeptember 11-i Phédre még elérhető sokak számára, és ezt a napot fenn is tartottam erre a célra.

Még egy harmadik müpás opera: szeptember 25-én lesz egy Kékszakállú (Komlósi Ildikóval és egy jelenleg még ismeretlen Kékszakállúval), és ez nagyon jó lehetőség mindazoknak, akik a művel meg szeretnének ismerkedni. (További pesti Kékszakállú előadásokról nem hallottam, lehet, hogy ez az egyetlen idei alkalom, erre is érdemes előre gondolni. A földszint utolsó soraiba még van néhány szabad jegy, és az erkélyekre is, de már oda se sok.)

Az Erkelben szeptember folyamán a Billy Elliot sorozat utolsó darabjai nézhetőek, de lesz még egy fontos balett-bemutató, a 1st Steps. A korábban meghirdetettektől eltérően februárig biztosan nem nyit ki az Eiffel Műhelyház, aki az ottani szeptemberi előadásokra várt, az jobb, ha végignézi a műsort, és túllép a több mint nyolcvan törölt előadáson. Erről a témáról a nyáron én is írtam, amennyiben valakit érdekel, és a figyelmét elkerülte,  itt belenézhet. (Már szeptemberben lesz néhány vidéki Hunyadi, amely október elején operakalandként tér vissza, mégpedig hármas szereposztásban. Az iskolák napokon belül nyilván megkapják a szervezőktől a körlevelet, fel lehet készülni a csoportok összeállítására már most.)

A prózai színházak műsorára áttérve:

A hónap most is a Tháliában, a Vidéki Színházak Fesztiváljával indul már szeptember 2-től. Vannak teljesen eladott nézőterek, de a nagyszínházi produkciókra még a legtöbb esetben van néhány jegy. A hónap végén pedig egy Tarnóczi Jakab-bemutatóval bővül a színház állandó repertoárja, a Bernd Rózával.

Viszonylag kevés előadással (csak négyfélével) kezdi meg az évadot az Átrium, amelyet erősen sújtott a központi támogatás megvonása. Csak kicsit tart több előadást a Belvárosi Színházban az Orlai Produkció, amelyik viszont egész nyáron is működött, és az egyik új bemutatót, a Becéző szavakat is kipróbálták már szabadtéren. Egyik főszereplője, Hernádi Judit, akinek egy héttel később lesz még egy hasonlóképpen jelentős szerepe a Hatszín Teátrumban is (Mi történt Baby Jane-nel?). Utóbbi Alföldi Róbert rendezése, és a kétszereplős darab másik fellépője Kiss Mari.

Az Orlai Produkció még egy friss előadással jelentkezik a hónap második felében a Jurányi Inkubátorházban: Grecsó Krisztián regényének adaptációjával (Megyek utánad). A Jurányi szeptemberben még csak elvétve tart előadásokat, de köztük van egy másik új bemutató is, a Nagy vacsora, szintén izgalmas színészekkel. (Az októberi műsor már szokás szerint lefedi a teljes hónapot, a legtöbb időpontra már elfogytak a jegyek is.)

Budaörsön szeptember végén lesz az első bemutató, két Szép Ernő egyfelvonásossal (Kávécsarnok – Május) nyit a színház.

A Centrál a hónap közepén kezd a legnépszerűbb darabjaival, köztük a My fair Ladyvel, amelyből a 200. előadásra is sor kerül.

A Karinthyban a repertoár felújítása előtt egy új bemutatóval kezdenek a hónap legvégén, amelynek címe Lököttek, és Kelemen József rendezi.

A Katonában és a Kamrában összesen 14 repertoárdarabot vesznek elő ismét a hónap folyamán, a próbák miatt bőven maradnak még üres napok is. (Aki ide jönne, már az októberi előadások közül sem fog tudni mindenre előre jegyet venni.)

A Kolibri Színház évadnyitó fesztiválja sem marad el (szept. 7-én), de a részletes programot még nem találtam meg. Szokás szerint ütközik majd az Örkény Kerttel, amelynek a programja az előző évekéhez hasonlóan alakul, és már megismerhető.Ez már a kilencedik alkalom... (Az Örkényben a hónap legvégén szintén lesz bemutató, mégpedig Bodó Viktor rendez egy Shakespeare-átiratot, amelynek a legtöbb meghirdetett időpontjára már a nyár folyamán elkeltek a jegyek.)

A K2 Színház ismét két tantermi előadást készít párhuzamosan, Az apostolt és a Néró, a véres költőt. Mivel a korábbiak – Antigoné, Hűség – olyan nagy sikert arattak a tanítványaim körében, már megrendeltem mindkét előadást, látatlanban. Bízom benne, hogy az ősz folyamán be tudok majd számolni arról, hogy milyen hatása volt a gyerekekre.

A Nemzetiben is lesz két bemutató, amelyek közül engem különösen érdekel a Médeia, és így ez az, amelyiket minél gyorsabban meg is akarok nézni. Főszerepekben: Trill Zsolt és Szűcs Nelli. Idővel talán a Rocco és fivérei is beleférhet majd a naptáramban, de ha valaki rápillantott a műsorra, láthatja, hogy a hónap második fele már különösen zsúfolt, és mindenre nem juthat idő.

Ráadásul az Ódry Színpadon sem láttam tavaly mindent, amit szerettem volna, és ők is belefognak a darabok felújításába a hónap közepén, és hozzájuk is benézek talán négy alkalommal is, ha minden jól megy. Aki nem látta még az Octopust, bepótolhatja.

A Radnóti mindössze három – különösen jó – előadását veszi elő két-két alkalommal már szeptemberben. Mind az Egy piaci napot, a 10-et és a Kakukkfészket is a legmelegebben ajánlom, ezek mindegyike szerepelt az évadértékelőmben a SZÁMOMRA legjobb előadások között.

A Rózsavölgyi Szalon Székely Csaba-bemutatóval nyit 12-én, amelynek címe Semmit se bánok, és ennek is beterveztem a megtekintését.

A Stúdió K-ban a Horvát Kulturális Központtal együttműködésben jöhet létre egy Fiuméról szóló előadás, A város emlékezete. Jó lenne minél előbb megnézni.

A Szkéné, ahogy már említettem, teljes lendülettel üzemel szeptember első napjától, és nemcsak Az eltört korsót fogják újra játszani (kétszer is!), de lesz egy új bemutató is, a Szeretett vezérünk, amelyet nagyon várok. A Szkénében is beindul ifjúsági program, amely hasznos lehet majd középiskolásoknak, így az ebben való részvételre is készülök, ha ez azonnal szeptemberben nem is valósulhat meg, akkor is.

Az Újpesti Rendezvénytér egyes Pintér Béla előadások új helyszíne lesz az Átrium helyett. Elég nagy, így lehet, hogy a csapat rajongói számára végre most jobb esély nyílik a bejutásra.

A Vígszínház az új bemutató mellett a hónap vége felé előveszi tavalyi nagy sikereit, a Liliomot és A diktátort is egy-egy alkalommal. Igyekezni fogok ezekre is eljutni, mostanára már annyi kommentet olvastam róluk a Nézőtér csoportban, kifejezetten érdekel, hogy milyenek is lesznek a felújító próbák után közvetlenül.

Nagyjából ennyi lenne az előzetes terv, aztán majd október elsejére kiderül, hogy mi valósulhatott ebből meg, és mi az, amit az októberi naptáramba is beírok. Továbbra is várom, hogy aki valami mást nézett ki magának, és abban bízik, hogy majd feldobja a hónapját, majd hozzáfűzi kommentben…Annyi más lehetőség is van még.

Címkék: Ajánló Súgó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mezeinezo.blog.hu/api/trackback/id/tr6715023290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.