Bejegyzések

Nem várta ki a szeptember hármat, az idei tanévnyitó központilag meghirdetett napját Karinthy Márton, hanem már augusztus 31-én megtartotta gálaműsorra és iskolai évnyitóra egyszerre emlékeztető eseményét, és erre nemcsak társulatának tagjait, hanem a törzsnézőket is meghívta.

evadnyito2018 (37 of 37)

A színház földszintje tele volt az említett nézőkkel, akiknek az elkapott mondataiból az is kitűnt, hogy ami történt, az tradíció, nem most, a 37. évad beindulásakor jutott a direktor eszébe nyilvános társulatit tartani.

Jó volt ez a 70 perc, sem túl hosszú, sem túl rövid, és a mezei nézők számára nyilván - az ingyenesség mellett - az is növelte az esemény vonzerejét, hogy a nézőtéren és az előcsarnokban is láthattak élőben művészeket. Jelen volt például Horváth Zsuzsa, akit én még miskolci korszakában jegyeztem meg, vagy például Pataki Szilvia, akit viszont épp a Karinthyban, sőt akivel egy együtt átélt Tortúra emléke is összeköt.

A tanévnyitónak álcázott műsor záró eleme volt Karinthy Márton beszéde, aki az iskolaigazgatóktól eltérően nem papírról olvasott, hanem szabadon beszélt.

Az egész műsorból ugyanaz áradt, mint amit összegzett: csodálatos színésznőket láttunk, akik a „nők évada” programot harangozták be nekünk.

Színházba nagyon sokan azért is járnak, hogy jó színészeket lássanak, élvezzék a játékukat. Ebben a műsorban voltak szinte-pályakezdők (Koltai Vivien, Kuna Kata) és olyanok, akik évtizedek óta elismertek (Bozó Andrea, Egri Kati, Vándor Éva) és jó volt átérezni a kisugárzásukat. Kis időre el tudtuk felejteni a saját bajainkat, ahogy őket néztük, és erre IS alkalmas a színház. (És milyen sok nagy művész van köztünk – Karinthy Márton visszaemlékezett azokra is, akik már nincsenek, de egykor játszottak neki is. Említődött Balikó Tamás, Margitai Ági és Bajor Imre, sőt a nemrég elhunyt Székhelyi József is.)

Scherer Péter videóüzenetben köszöntötte a társulatot, Hajdu Steve rappelt, Ágoston Péter több műsorszámban is nélkülözhetetlen volt, Kerekes Józsika pedig társ-műsorvezetőként jeleskedett, énekelt saját számot, illetve felejthetetlenül tudta bámulni Egri Katit, amíg az szerelmével ostromolta…- említem meg a férfiszínészeket is, akik emelték az este fényét.

A „Nők évada” jön, de lesznek az előadásokban férfiak továbbra is – nyugtatott meg minket Karinthy Márton, akinek a kedvét 37 év igazgatói működés sem vette el a színészektől, sőt ahogy látszott, ő maga is hasonlóképpen el van ragadtatva egy-egy teljesítménytől, ahogy én vagy akármely más mezei néző, aki jelen volt.

Az évad műsorának ismertetése után az igazgató átadta a tavalyi évad közönségdíjait: a legjobb színésznő Balázs Andrea, a legjobb színész Peller Károly, a legjobb előadás a Tanár úr kérem lett, és egy csokor virággal külön megköszönte a színház zenei vezetőjének, Fekete Marinak a munkáját is, aki a műsorszámok nagyobb részét élményszerűen lekísérte.

Örültem, hogy ott lehettem, még szeptemberben lesz két bemutató, amelyekre visszatérek – jön a Margarida asszony ( a tanévnyitót is felkonferáló Balázs Andreával, aki szintén fellépett saját műsorszámmal), illetve a Bunbury, amelyben látható többek között Oszvald Marika is, aki ezúttal „spontán” a Csárdáskirálynőből énekelt. (Ennek olvasópróbájáról hírt adtam, emiatt kiemelten várom az előadást.)

evadnyito2018 (13 of 37)Oszvald Marika - smink nélkül - "lesz még szőlő, lesz még lágy kenyér"

ps. Köszönet a képekért a színháznak!

 

Címkék: Fekete Mari Kerekes József Vándor Éva Peller Károly Bozó Andrea Hajdu Steve Karinthy Színház Karinthy Márton Balázs Andrea Egri Kati Pataki Szilvia Ágoston Péter Kuna Kata Koltai Vivien Horváth Zsuzsa

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mezeinezo.blog.hu/api/trackback/id/tr3914217217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása