Bejegyzések

Mezei néző

Íme a mottó: Válassz! 1. A jelen múlttá válik, a pillanat nem maradhat örök. 2. A jelen múlttá válik. A pillanat nem! Maradhat örök.

Címkék

Friss topikok

Leírás

Creative Commons Licenc

február
28.

Márciusi súgó

Mi várható márciusban, mire érdemes odafigyelni? |  MakkZs  |  Szólj hozzá!

Mi várható márciusban, mire érdemes odafigyelni? - Mint szinte minden hónapban, most is összegyűjtöm nektek azokat az új bemutatókat, amelyek szerintem megfontolásra érdemesek.
 Erősen szubjektív a listám és nem is követem most a színházak betűrendjét, a sorrend némileg egyfajta fontossági sorrendet is tükröz, de nem minden esetben. (A bemutatók időrendi sorrendjéhez is köze van.)


Teljesen felesleges ajánlani a Nemzeti két új bemutatóját (A velencei kalmár, Bányavirág), amelyre talán 2 órán belül fogytak el a jegyek még február végén. Hamarosan jön a március negyedikei hétfő, amikor meg lehet próbálni áprilisra jegyet venni. A műsor már most látható a honlapon!!!
 A múlt heti két Amphitryon alkalmával miután összesen vagy másfél órát ácsorogtam a pénztárnál és közben beszélgettem is néhány színházi dolgozóval, kiderült számomra néhány apróság a legutóbbi sorban állással kapcsolatban.
Az internetes rendszer leállása az áramszolgáltató hibája volt, most bíznak benne, hogy megvehetőek lesznek a jegyek otthonról is. Másfelől: a Nemzeti előtt mindössze az épület nyitásáig (10h) kellett ácsorogni, utána adtak sorszámokat és kitettek székeket is. A művészeti titkár kulisszajárást is szervezett. Magyarán az egész esemény koránt sem volt annyira kellemetlen, mint ahogy beállították. Ami nekem még eszembe jutott: az interticket hálózat jegyirodáiban is lehetett jegyet venni, nem muszáj mindenkinek magát a Nemzetit megrohamoznia. Pl. a Rózsavölgyi könyvesboltban is van ilyen pont, ott is volt sor egy hónapja - de nem ekkora, hanem talán 15 embert kellett kivárni, nem pedig 60-at. Engem nyilván mindkét előadás érdekel, Mohácsi rendezése kiváltképp.

Két perce jött a Rózsavölgyi Szalon információja. Holnaptól lehet az áprilisi jegyeket megvenni és a kb 300 várakozóra való tekintettel a lehető legtöbbször tűzik műsorra az igen jól sikerült "Az utolsó óra" (Alföldi-Jordán) című előadást. Ideírom kivételesen az időpontokat:

április 7. vasárnap, 20:30
április 17. szerda, 20:30
április 21. vasárnap, 20:30
április 22. hétfő 19:30
április 24. szerda, 19:30
április 28. vasárnap 20:30
április 30. kedd, 19:30

Ha elolvasta valaki, amit írtam az előadásról, akkor láthatja, hogy én mit gondolok róla. Ha valakit érdekel a téma (vallás) és van fejenként 3900 Ft-ja (+ a kávéra, miegymásra amire úgyis költene, ha már ott van), akkor nagyon jó előadást kap másfél órában. Én is szívesen újranézném, nem is kérdéses.


Sokkal jobb esély van a bejutásra, különösen azért, mivel hivatalosan is vannak eladó pótszékek (előadás előtt fél órával) az Örkényben. Korábban már szóba került a Tóték, de most egy hét múlva bemutató is lesz. Van egy érzésem, hogy márciusra eladták már nagyjából. Mácsai rendezi és optimális szereposztása van: Csuja Imre, Pogány Judit, Takács Nóra Diána, Epres Attila, Ficza István.

Megnyílik az Erkel, próbaüzemként. A felújítás nagyrésze a nyáron lesz illetve ősszel a színház környezetét is rendezik. A kezdő helyárak roppant alacsonyak, ha arra mentek 200 Ft-ért is be lehet már ülni. A földszinti jó helyek 600-1500 Ft között vannak. Ezzel a lépéssel megvalósul a cél: elérhető lesz az opera a széles tömegek számára is.

A Vígszínházban azonnal a hónap legelején van két bemutató. Az Átutazók új darab, nem volt magyar előadás belőle. "Komédia 8 temetésben" az ígéretes alcíme. Eszenyi Enikő rendezi. Emiatt engem feltétlenül érdekel. A Pestiben lesz A hetvenkedő katona (Csőre Gábor - Mészáros Máté), Szőcs Artúr remélhetőleg ezt a hálás közönségdarabot nem fogja elszúrni, én mindenesetre bízom benne. Ha csak egy átlagos előadás lesz, az is évekig játszható lenne bérleten kívül is. Több mint 20 éve emlékezetes bemutató volt a Radnótiban Eperjessel és Gáspár Sándorral, azóta igazán jelentős előadása nem volt Pesten.

A József Attila Színházba költözik a jövő hét elején két estére a Nagyváradi Szigligeti Színház. Akit érdekelnek az ilyen események, mivel nem túl gyakran jár színházba a határon túl - nézzen rá a honlapra és menjen oda. (A nagy Romulus, Jelenetek egy kivégzésből) Utóbbi előadásban vendégként lesz Ráckevei Anna, aki nagyon eltűnt a pesti színházak műsoráról (Debrecenbe szerződött Vidnyánszkyhoz), de tudható, hogy jövőre ő lesz a Nemzeti egyik alaptagja. Ez ellen nem is lehet kifogásunk.

A Tháliában "Bombaüzlet !?" lesz Benedek Miklós rendezésében. Kabaré - elég biztonságos vállalkozás ez, nem valószínű, hogy Benedek mellényúlna, nagyon ért ehhez a műfajhoz és van is rá nézői érdeklődés.

Az Átriumnak márciusra már egy nagyon mutatós ÉS informatív szórólapja is megjelent, amely a teljes havi programot tartalmazza. Miután ez nem társulattal rendelkező színház, hanem különféle csapatok produkcióit fogadja be, hónapról hónapra eltérő a műsora - sőt hétről hétre. Nézzetek rá a honlapra, ha érdekel titeket az India-fesztiváljuk, az Orlai produkció zenés műsora Egri Mártával (Kalauz Jutka), Mundruczó újraélesztett Frankenstein-terve (ez 70 nézőnek szól az előcsarnokban), a HOPPArt és a Szputnyik közös bemutatója a Kottavető. Lesz újra Pintér Béla és Alföldi (Vaknyugat), Láng Annamari és King Arthur (utóbbi angolul).

A Belvárosi Színházban Parti Nagy Lajos személyesen felolvassa a magyar meséit 13-án és 20-án (Fülkefor és vidéke), amelyeket kéthetente az ÉS-be írt eddig is. Dés László zenei kíséretet biztosít hozzá.

A Szkénében a Nézőművészetisek (Scherer, Mucsi, Katona L) elővezetésében a Tatabányán már bemutatott Bivalyszuflé (Parti Nagy Lajos darabja) szintén olyan, ami a prioritásaim között szerepel.

Az Operában lesz Kovalik Anyeginjének a felújítása - 5 előadás erejéig. És mivel idén sem marad el a nagypéntek, az Opera két Parsifal előadást is tart, nyilván nagyrészt ugyanazoknak az embereknek, akik minden évben elzarándokolnak rá. Minthogy egy ideje már kihagytam, most fontolgatom, hogy Vilmát elviszem rá, mivel még csak a MüPá-ban látta.

Ha már a MüPa: Richárd Strauss egyik ismeretlen operáját adják elő (szerencsére) koncertszerűen márc.11-én. Épp ráérek, ott a helyem. Kocsis Zoltán vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat.

A Magyar Színházban Füst Milán Catullusát előveszik, ami érdekes lehet, bár attól félek, hogy Székely Gábor legendás előadásához nem lesz mérhető. De adni lehet neki egy esélyt, különösen azért, mert nem mindenki járt már húsz éve is színházba. Akinek nincs összehasonlítási alapja, az jobban jár mindenképp, mert ez egy jó darab valóban és vannak jó előadások a Magyarban is, tavaly egészen jó benyomásaim voltak. (Egy napon belül már azok is fent lesznek, ha valakit érdekelne részletesebben.)

A Játékszín műsora egyre sűrűbb lesz hónapról hónapra, valószínűleg visszaállnak az üzemszerű működésre ismét. Kifejezetten szórakoztató a színház repertoárja, önfeledt szórakoztatást kínálnak. Jelenleg a megszűnt Budapesti Kamarából átvett Hölgy fecseg és nyomoz az új bemutató. Vári Éva megmaradt a produkció tartópillérének, viszont Szilágyi Tibor helyett Gálvölgyi János a másik főszereplő. Ha a feltöltésben eljutok a régi bemutatóig, akkor részletesebben is látható, hogy milyen volt az előadás - ami feltétlenül megmaradt belőle, hogy rendkívül rossz hangulatban ültem be egy délelőtti főpróbára és ez a bohózat-jellegű komédia valóban kikapcsolt és lekötött, akármennyire is tiltakoztam. (Vári Éva részvétele volt az a tényező, ami miatt kötelezően nézendő kategóriába esett az előadás - és aztán összességében is tetszett.)

A Kolibri Színház nagyszínpadán pedig jön a Macska voltam Londonban. Ezt biztosan nézem, így is arányaiban kevés gyerekelőadásra jutok el.

Ezek az előadások és még néhány régi előadás újranézése merült fel bennem, összesen 27 alkalom, amit kitűztem, 21 helyszínen. A februári 22 megvalósult előadás után ez valószínű, hogy kevesebb lesz mégis, mert szeretnék ennek a blognak a feltöltésével is haladni.
(Tegnap újranéztem az Átriumban a Vaknyugatot, ami 16 napja a kiinduló ötlete volt az egész blogírásnak, így azt várhatóan még ma megírom és felteszem.)

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: Súgó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mezeinezo.blog.hu/api/trackback/id/tr265109770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.