Bejegyzések

Mezei néző

Íme a mottó: Válassz! 1. A jelen múlttá válik, a pillanat nem maradhat örök. 2. A jelen múlttá válik. A pillanat nem! Maradhat örök.

Címkék

Friss topikok

Leírás

Creative Commons Licenc

nov.28

Szombaton van a bemutatója A zöld kilences című Hamvai Kornél és Varró Dani által jegyzett zenés vígjátéknak a VÍgben, Ascher rendezte. A próba alapján azt mondhatom, hogy már látszik, hogy milyen lesz az előadás. Akit a Víg honlapja alapján érdekel a dolog az mindenképp várjon vagy tíz előadást, legjobb lenne, ha január vége előtt nem menne el rá.

1909-ben játszódik a darab, minden szereplője létező személy, "csak" a sztori kitalált - bohózatszerű.

A várakozás szükségességének  legfőbb oka: nagyszínpadon, zenés vígjátéknál rengeteg múlik a közönségen. A színészeknek a darab ritmusát a közönség reakcióihoz kell igazítaniuk, ami nem rövid folyamat. Ascher köztudottan menet közben is dolgozik az előadásain, nem fog szétesni, az biztos. Látszik már most is, hogy mennyivel igényesebb, átgondoltabb rendezői munka folyt most a Vígben, mint amit megszoktunk.

A darab nekem annyira nem tűnik igazán jó drámai alapanyagnak, az nem lesz jobb, persze nem is akarták komolyan venni a történetet. Én talán abban látnám az alapvető gyenge pontját, hogy erősen karikatúraszerű figurák jelennek meg benne, egysíkúak, akikkel még Ascher sem tud sokra menni, hiszen ő alapvetően kisrealista stílusban dolgozik, előadásainak erőssége, hogy igazán plasztikus emberek jelennek meg, nem kétdimenziós rajzfilm figurák. Most ezt nem éreztem, operett-világnak tűnik ez, de nem a legjobban sikerült darabokra gondoltam most.

Nem tudott különösebben magával ragadni a hős, bár örültem, hogy Csőre Gábor eddigi pályáján először visz egy nagyszínpadi előadást, rá van alapozva az egész. Alakulni fog, rokonszenvs figura. A hősnő (Réti Adrienn) esetén nagy fejlődésben nem bízom, nekem nem elég izgalmas, nem érdekelt igazán, hogy mi lesz vele.

A darab olvasva kifejzetten szórakoztató lehet, sok a poén a szövegben, nem mind hatott ma.

A színészek közül nekem kifejezetten és nagyon, egyedül Fesztbaum Béla tetszett, akivel mindig így vagyok - de most sok szereplőről elmondható, hogy tisztességesen odatették magukat, csak a megírt szerepük nem adott nekik ennél több esélyt. (Mészáros Máté, Gyuriska János, Járó Zsuzsa)

Ha nekem is több eszem van, akkor nem rohanok oda azonnal - ugyanis valóban napról napra jobb lesz az előadás,  sőt már a második része is jobban működött, mint az első. (Ez-az csak történt benne.)

Két és fél óra lesz ez később, legalább 15 percet fog rövidülni, ha igazán pörög majd.

Azon azért meglepődnék, ha még egyszer elmennék rá, annyira nem fogott meg, de egyszer meg lehet nézni, ha szórakozni akar valaki és kíváncsi egy Ascher-rendezésre.

A Jó gyerekek képeskönyve SOKKAL JOBB, aki azt nem látta menjen rá el az Örkénybe, minél hamarabb. Ott az alapanyag egyszerűen jobb, azt akármeddig műsoron tarthatják, amíg nem unják meg. Én azt is először főpróbán láttam, de azonnal tudtam, hogy nem utoljára voltam ott. (És nem is.)

Most is volt ismerősöm, aki ugyanezt a Zöld kilencest holnap is újra megnézi és vagy három előadásra vett előre jegyeket. Aki nagyon kötődik a Víg társulatával kapcsolatban, azoknak nyilván többet is ad az este.

A befogadás folyamata a nézőn is múlik, én azt hiszem megadtam az előadásnak az esélyt, sőt inkább pozitív várakozással fordultam felé, de ennek ellenére mégsem jött össze az igazi élmény. (Visszaemlékszem sokszor  és most is eszembe jutott Ascher korábbi zenés darabja, a Sweeney Todd, ami időről-időre felidéződik. Az fene mód tetszett, de csak egyszer volt alkalmam látni. Milyen kár.)

Vilmát vittem magammal, azt mondták, nem korhatáros az előadás. Szerencsére a Liliomfi mintájára megint nem értette a nem nekivaló poénokat - azaz ártani nem ártott neki, és tényleg nincs benne nagyon bántó jelenet. Ez nem A jég - lehet, hogy arra sem jött rá, hogy prostituáltak is voltak az egyik jelenetben. Ő sokkal jobban szórakozott, mint én - értékelte a zenés-táncos kavalkádot.

Címkék: Vígszínház A zöld kilences Ascher Tamás Jógyerekek képeskönyve

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mezeinezo.blog.hu/api/trackback/id/tr755095106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.